UUS: Abivallavanem Mart Mäeker astub tagasi (oluliselt täiendatud) (45)

Maanus Masing

Saarte Häälele teadaolevalt teatab täna ametist tagasiastumisest Saaremaa abivallavanem Mart Mäeker. 

Vallas ehitust, planeerimist, keskkonnateemasid ja järelevalvet kureeriv Mart Mäeker põhjendas Saarte Hääle andmetel ametist lahkumise soovi Kuressaare kesklinna ehitustööde probleemidega. “Ma tunnen ennast vastutavana,” sõnas Mart Mäeker Kadi raadio keskpäevasaates saatejuht Tõnis Kipperile. 

Millest on lahkumisotsus tingitud?

Ega´s keegi ei ole laulatatud kuhugi. Tööd tuleb teha entusiasmi ja motivatsiooniga ja kui tunned, et see otsa saab ja enam ei ole, järgmistele kohta vabaks teha. Nii lihtne see ongi.

Eks [valimised] oli ajahetk, kui oli vaja vaadata, mis edasi saab. Oleks nüüd valimistulemused läinud teistmoodi, nii või teisiti oleks tulnud midagi ette võtta, et edasi liikuda.

Kas see oli sinu otsus? Kui tungivalt soovitati?

Ütleme nii, et suures enamuses oli see ikka minu otsus tegelikult. Ma ise olen seda juba enne kaalunud ja jõudsime järeldusele, et nii oleks süsteemile igal juhul parem ja kuna mul see mõte on enne liikunud selles suunas… Kui vaatan, millises situatsioonis hetkel süsteem on, ikkagi uut hingamist on vaja ja natuke võib-olla teise tausta ja haridusega inimest abivallavanema kohale. Süsteem on käivitatud, koosseisudega komplekteeritud, selle koha pealt pole midagi öelda, nüüd oleks vaja edasi minna ja mõnda kohta, mis on nõrgem, järgi aidata.

Põhjused? Üks, millest oleme ka sinuga tihti rääkinud, on keskväljaku ehituse teema.

Süüst ei saa siin rääkida, aga üldvastutus on nii või teisiti. Ma ikkagi leian, et juht vastutab ja selles mõttes ka see kesklinn on teema, kus sellel, kes tuleb, on puhtalt lehelt parem edasi minna. Kui süüdistamine käib veel sügiseni ja käib veel edasi… Ma tunnen ikka ennast vastutavana, ega ma väga hästi selles suhtes ennast tundnud ei ole.

Mida oleksid saanud teha teisiti?

See on olnud halb õnn ja muud midagi. Minul oli ettekujutus, et Kuressaare linna ajal tee-ehituse objektid sujusid ikka väga hästi, jõudsime tähtajaks, mingeid probleem ei olnud. Kui Merko Infra võitis hanke, siis nii suur ja tugev firma, ei osanud sellist probleemide rägastikku, mis objektiga tuli, ette näha. Ega siin teha ka midagi pole, lihtsalt laiutada käsi. Sellest, et käid ja rusikat viibutad, kasu väga pole. Sellest ei juhtu midagi. Süüdistada ma kedagi ei taha. See uus, kes tuleb, teda enam selles süüdistada ei saa, et seis on selline.

Ega neid inimesi ukse taga järjekorras ka ole, kes oleksid kompetentsed ja seda olukorda teades väga õnnelikud kõike seda omale kaela võtma.

Seda kindlasti. Sellepärast ma olengi venitanud, et mul see mure oli. Täna mul on teada, kes tuleb ja mul on süda rahul.

Kes see inimene on?

Ei ütle, aga kui seda nime kuulsin, siis süda on rahul. See on Saaremaa inimene ja asjadega kursis. Sobib oma suunitluse poolest väga hästi.

Sinu enda tulevikuplaanid?

Vaatame rahulikult edasi. Viimase 15 aasta rütm on olnud, et neli aastat on üks töökoht. Mingit traagikat pole.

Kas sa oled vallavalitsuses ainuke, kes tunneb, et on väsinud.

Mina teiste eest rääkima ei hakka, katsun ise endaga hakkama saada.

Kas väsimus käib ainult selle konkreetse töölõigu vastu või ka uue valla olukorra kohta?

Selles ei ole üldse küsimust. Kui ma võrdlen Kuressaarega, siis neid ei anna võrrelda. Kõik oli hoomatav ja konkreetne. Saaremaa vallas on väga palju küsimärke, palju ebaselget. Aga sellega olen väga rahul, et selle alguse juures olin. Et sai koosseisud komplekteeritud väga tugevate spetsialistidega. Seda on vaja lihtsalt edasi arendada. Uue suure valla tegemine on väga suur töö ja väljakutse. Ega muud lahendust ka ei ole, pääsu ei ole. Seda tuleb edasi arendada, kuni asi paika saab.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email