Riimidest tulvil Reede (2)

LILLEÕIED: Värske teose autorit (vasakul) õnnitleb Tiiu Kallas.
FOTO: JAANUS REEDE

Saaremaa pensionäride ühingu volikogu koosolekul Salme rahvamajas kõlasid naistepäevatervitusena värsid Valve Reede vastilmunud luulekogust “Reede riimid”.

/…/ Naine alati olnud on tugevam pool/ Oma soovid viib kindlasti täide/ Kui muu ei aita, sobib Amori nool/ Mees muutub taltsaks ja pannakse köide /…/.

Kogus, mille andis välja kirjastus Paljasjalg, on ligi 90 luuletust aastatest 2017–2018. Valve aukartustäratavat suvist lilleaeda näinud ei imesta, et kõige rohkem luuletusi on just loodusest ja aastaaegadest. Aga luuletada saab kõigest – väärikate ülikoolist, pensioni teisest sambast, “mõnusast” eaka elust. Ei ole laulu sisse panemisest pääsenud valimiskampaaniad, poliitikud, narko- ja alkohoolikud, lageraie ega surmaralli sõitjad.

Valvel pole siiski nii, et kui keegi tellib, istub ja hakkab kirjutama. Teinekord lendab Pegasus kohale, kui ta bussiga sõidab või mõnes rahvarikkas kohas. Siis ei sega Valvet jutuvada ümberringi – tema istub ja aina kirjutab.

Kui hing valutab, tulevad luuleread kiiresti, et muremõtted luuleks saaksid ja siis ununeksid. Unetutel öödelgi ei loe ta lambakarju, vaid kirjutab. Eriliselt hellad on luuletused emast ja kodust, kus on palju armastust ja “väikseid sõrmi”.

Kogu lõpeb nägemusega: Täna nägin ma und, ilusat und/ uut Eestimaad nägin ma selgelt/ saabunud oli see saatuslik tund/ kui alanud kõigile uus elu helge/. Uus luuleraamat, milles on ka ood punasele nelgile, juba valmib kahasse abikaasa Jaanusega.

Tiiu Kallas

Print Friendly, PDF & Email