Smuuli tänava poiss kuulutati aasta nooreks ajakirjanikuks (4)

APLAUSI VÄÄRT: Pressipreemiate väljaandmisel selgitas Joosep Tiks kolleegide ees veidi ka seda, kuidas nn Kanuti noortekampade lood temani jõudsid.
SANDER ILVEST /POSTIMEES

Eesti ajalehtede liidu reedesel pressipreemiate jagamisel tunnistati parimaks nooreks ajakirjanikuks Eesti Päevalehe ajakirjanik, Kuressaarest pärit Joosep Tiks (27).

Tunnustatud ajakirjanik elas Kuressaares algkooliaja lõpuni. Koolis käis ta Saaremaa ühisgümnaasiumis ning elas sealsamas lähedal Aia tänaval. “Olen Smuuli poiss!” kinnitas Joosep Tiks.

Mis puutub noore ajakirjaniku tiitlisse, oli Tiksi sõnul sellist tunnustust saada väga äge. “Ei oska nagu suusataja kommenteerida, sest ega ta ju pika treeningu peale tulnud. See tuli nii muuseas, sest tööd sai ju nagunii tehtud ja tore, kui kiidetakse,” tähendas Tiks.

Ennekõike paistis Joosep Tiks mullu silma nn Kanuti noortekampade lugudega. Ta ise märkis, et teema tuli kätte tänu ühele politsei pressiteatele läinud suve algul. Siis hakkas asi aga edasi hargnema. “Isik isiku haaval hakkas infot kooruma ja suhtlesin läbi Facebooki kümnete noortega, et saada pilti selgeks, mis seal toimus,” rääkis Tiks.

Kas selle sarja lugudele on jätku oodata, selgub tema sõnul vahest tuleval suvel. “Aga ma loodan, et saab ikka asja korda, sest justiitsministeerium hakkas ju ka selle tulemusel restruktureerima noorte kurjategijatega tegelemist – pani 5 miljonit eurot süsteemi, et järgmine suvi selline ei tuleks,” ütles Tiks.

2017. aasta suvel Eesti Päevalehte praktikale läinud Tiks tõestas end kiiresti mitmekülgse ajakirjanikuna. Päevaleht ise tõi välja, et eripalgeliste lugude ja rikkaliku keelekasutusega on noor ajakirjanik just viimase aasta jooksul silmapaistvat tööd teinud. Seda tõestab tõik, et Tiks nomineeriti Kanuti noortekampade lugude eest ka Bonnieri preemiale.

Ajakirjandust ei ole Tiks seejuures enda sõnul õppinudki. Tartus õppis ta hoopis majandust ja enne seda sootuks keemiat. Et aga Päevaleht otsis parasjagu praktikanti ja Joosep Tiks oli tegus väitlusseltsis, mõtles ta proovida. “Üsna üürikest aega olen seega ajakirjanik olnud. Sellist plaani mul polnud, et ajakirjanikuks hakata, aga juhtus nii,” muheles Tiks.

Kui esimese hooga läks Tiks praktikale arvamustoimetusse, siis paralleelselt selgus, et kirjutajat oleks tarvis ka uudistesse. Nõnda jagasid kaks toimetust ta omavahel ära.

Alates mullu aprillist on Joosep Tiks olnud püsivalt Päevalehe palgal.

Print Friendly, PDF & Email