Rõõmujoovastuse ränk hind (9)

Elmi Epro

“Ilma andeta, ilma treeninguteta inimvõimete piiril ei aita ükski doping,” kirjutab Abruka elanik Elmi Epro. “Räägitagu, mida tahes, aga minult ei suuda nende sportlaste positiivset panust keegi ära võtta.”

Eesti inimesed, kel oli õnn elada laulva revolutsiooni ajal, olid kõik erilises hingeseisundis, temperamentsemad, lausa eufoorias. Teist korda ajaloos oli suur saatus andnud meile võimaluse luua oma riik. Olime niigi eufoorias ja kui Erika Salumäe võitis Barcelonas olümpiakulla, nutsime rõõmust. Olime kui maast lahti tõstetud, saime nii palju jõudu, kõik raskused tundusid ületatavad.

Hiljem lugesime, kuidas ta võidu teenis – sõitis rattaga sadu kilomeetreid külmas, tuisus, lumes ja vihmas, tõstis väga raskeid kange. Ta tervis halvenes nii, et ta pidi kolima soojemasse kliimavööndisse. Ta pidi müüma oma medalid, et tasuda operatsioonide eest, et üldse ellu jääda. Ta peab endiselt taluma suuri valusid. Kui palju peab ta kannatama selle pärast, et andis meile nii palju jõudu ja elujulgust.

Ind edasi pürgida

Mu elu pole olnud kerge. Saatuse tahtel kasvatasin majanduslikult keerulistel aegadel üksi nelja last. Oli väga raskeid perioode. Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Kristina Šmigun-Vähi ja teiste suured võidud andsid mulle aga juurde tahtejõudu ja indu edasi pürgida ka kõige raskematel hetkedel. Nemad näitasid, et ka väike rahvas suudab suur olla, et iga inimene peab ennast ületama. Ilma andeta, ilma treeninguteta inimvõimete piiril ei aita ükski doping. Räägitagu, mida tahes, aga minult ei suuda nende sportlaste positiivset panust keegi ära võtta.

Kõigil on meeles jalgratturite dopingusaaga, mis kestis aastakümneid. See näitab, kui laialdaselt dopinguained on kogu maailmas kasutusel olnud. Seitsmekordne Tour de France`i võitja Armstrong sai karistada, aga kasutasid ju peaaegu kõik. Norralased kasutavad oma astmaravimeid, mis on ka tegelikult doping. Rikas Norra riik on dopinguküttidest nii palju ees, et eks nemad jäävadki suusamaailma valitsema.

Soomlased väntasid 2001. aastal Lahti dopinguskandaali ainetel dokumentaalfilmi “Sinivalge vale”. Sellest selgus, et Soome suusatajad kasutasid erinevaid dopinguaineid juba eelmise sajandi 70. aastatel. Nüüd räägitakse juba, et soomlased leiutasid veredopingu. Soome inimesed peavad aga oma suusatajaid ikkagi spordikangelasteks.

NSVL-is oli sport poliitika. Sportlased pidid mis tahes hinnaga võimalikult palju medaleid võitma, tõestamaks, et sotsialistlik riigikord on parem kui kapitalistlik. Need meie sportlased aga, kes NSVL-i ajal võistlesid, kas nemad said partei diktaadile vastu hakata, dopinguainetest keelduda? See polnud ju võimalik. Kas peaksime neid selle eest hukka mõistma?

Alles hiljuti tuli välja, kuidas Venemaal sportlastelt võetud vere- ja uriiniproovid vahetati. See oli riiklikult korraldatud süsteem. Öeldi, et dopinguta pole võimalik medaleid võita. Vahepeal ei lubatud venelasi oma lipu all üldse esineda. Kas venelased vaenasid oma sportlasi? Vastupidi, nad kaitsesid neid kõigest jõust.

Mati Alaver tegi oma tööd fanaatilise pühendumusega, elas ainult tööle. Ka Alaver on ju Vene koolkonnast pärit treener. Kui oled hundikarjas, pead ulguma koos huntidega.

Miks poliitikas, ärinduses, panganduses jne on vale ja pettused igapäevased? Miljonid eurod lendavad teadmata suunas, keegi ei tee sellest numbrit. Kui aga sportlased valetavad, siis on see surmapatt, neid tuleb häbistada, risti lüüa, maha materdada, nende kohta kõige räigemaid sõnu kasutada, vangi panna jne.

Õnn tuleb õuele?

Vähemalt nooruses on paljud sporti teinud. Kui oli välitreening, mis toimus iga ilmaga, ka lörtsis ja vihmas, siis olid higist ja vihmast läbimärg, veremaitse suus, igalt poolt valutas, aga see oli ainult noorteklassi treening. Võib vaid ette kujutada, milliseid treeningkoormusi, vaevasid ja valusid peavad kannatama tippsportlased. Kritiseerijad ja lahmijad istuvad aga soojades kabinettides mugavates toolides ja pritsivad mürki.

Tean väga lugupeetud poliitikut, suurt häältemagnetit, kes nooruses ka sporti tegi ja dopinguaineid kasutas. Muidugi ei räägi ta sellest kunagi. Ka amatöörsportlased, kulturistid jt kasutavad dopingut.

Meil on eriline omadus oma suuri andeid ja kuulsaid inimesi maha teha. Georg Otsa kohta saadeti hulganisti laimukirju, nii et ta tahtis vahepeal Leningradi kolida, Jaak Joalat sõimati Kremli ööbikuks. Kas siis, kui Veerpalu pere Eestist lahkuks ja kogu suusamaailma pattudes süüdistatav Alaver vangi pandaks, tuleks õnn meie õuele?

Võiks küsida nendelt sportlaste mustajatelt, mida nemad on Eestimaa heaks teinud? Sportlased on süüdi, aga meie kõik oleme puhtad kui prillikivid, pole kunagi elus petnud ega valetanud?

Print Friendly, PDF & Email