Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilased väisasid Brüsselit (1)

Kümme õpilast ühes õpetajate Reet Lulla ja Liis Ojasaarega käisid Brüsselis õppereisil, kirjutas SÜG Press. See oli kaheaastase Erasmus+ projekti “My Way – Our Future” (“Minu moodi – meie tulevik”) viies ja viimane projektikohtumine Friedrich Magnus Schwerdi nimelise gümnaasiumi kollektiiviga Saksamaalt ning see sai teoks 18.–21. veebruaril Brüsselis.

BELGIAS KÄISID Saaremaa ühisgümnaasiumi 11.a klassi õpilased Eva Jääger, Aleksandra Männik, Katri Maripuu, Hannabel Noor, Elo Rosenfeld, Elluli Saat, Kadri Tamleht, Liisa Õunpuu, 10.a klassi õpilased Gregor Kelder ja Henry Noah Mägi ning inglise keele õpetajad Reet Lulla ja Liis Ojasaar.
ERAKOGU

Teadupärast on selle projekti olulisim eesmärk tutvustada noortele erinevaid võimalusi, kuis edasi ning mida pärast gümnaasiumi lõpetamist teha, kuidas ja milliseid otsuseid tuleviku jaoks langetada ning kuidas siseneda tööturule. Viimase kohtumise eesmärgiks oli ühtlasi tutvuda Euroopa Parlamendi tegemistega, olla kursis seal ja üleüldiselt Euroopas toimuvaga.

Neli päeva Brüsselis olid sisukad, harivad ja meeleolukad. Programmi alustati Parlamentariumi külastusega. See on suurim parlamendikülastajate keskus Euroopas ja esimene, mis toimib täielikult 24 keeles. Mitmesuguste multimeediavahendite abil antakse seal ülevaade Euroopa Parlamendi ja teiste EL-i institutsioonide tööst.

Teisel päeval õnnestus noortel ära käia OLAF-is (European Anti-Fraud Office). Saadi teada, et OLAF uurib EL-i eelarve vastu suunatud pettusi, korruptsiooni ja tõsiseid rikkumisi Euroopa institutsioonides ning arendab Euroopa Komisjonile pettustevastast poliitikat. Selle päeva kahtlemata kõige huvitavam osa oli vestlusring institutsiooni viie inspireeriva praktikandiga, kes rääkisid meie noortele väga siiralt oma elu-, kooli- ja töökogemustest. Alustades sellest, et maailm on ütlemata avatud, tuleb ainult ise aktiivne olla ja kõik on võimalik, ning lõpetades tõdemusega, et selleks, et EL-is tööd saada, ei pea olema ainult juura- või ökonomistiharidusega.

Ühe terve päeva veetsid noored töiselt hoomamatus Euroopa Parlamendi majas, mis tegelikult koosneb mitmest ülekäiguga ühendatud hoonest. Selle päeva organiseeris ja sisustas erinevate tegevustega ALDE fraktsiooni poliitikanõunik Kätlin Joala.

Kahe päeva jooksul kohtuti veel Euroopa Parlamendi liikmete Urmas Paeti, Yana Toomi ja Tunne Kelamiga. Õpilased kuulasid Eesti saadikuid huviga ja küsisid ka mõned küsimused. Kokkuvõttena võib öelda, et kellega iganes Euroopa Liidu institutsioonist kohtuti, jäi kõlama ikka see üks jõuline arvamus, et tuleb panustada EL-i kokkuhoidmise tugevdamisse ning et Euroopa koostöö purunemisest oleks meil kõigil palju kaotada.

Loomulikult jõudsid saarlased tutvuda ka Brüsseli mõningate vaatamisväärsustega, näiteks Brüsseli raekojaplatsi, kuningapalee ja Manneken Pis´iga. Külastati ka Atomiumi monumenti.

Liis Ojasaar, projekti üks koordinaatoritest

Print Friendly, PDF & Email