Karoliine Kase tasakaalu- ja ühtsuseotsingud kunstistuudios (1)

PANEB IHU TÖÖLE: Kunstiteose loomisel tekib Karoliine Kase sõnul inimese kehas biokeemiliselt sama seisund nagu mediteerides. Meelte fookus on ühel väga kindlal asjal ja see võib aidata lahendada või leevendada mitmesuguseid terviseprobleeme.
Foto: MAANUS MASING

Eile avas Kuressaarest pärit kunstnik Karoliine Kask Saaremaa kunstistuudio loomekeskuses näituse “Ühtesulamine”, mis peegeldab teda kui loojat ja kunstiterapeuti.

Tallinna ülikooli kunstide instituudis kunstiteraapiat õppinud Kask on joonistanud ja maalinud juba kooliajast peale. Gümnaasiumi lõpetamise järel viisid eneseotsingud neiu aga hoopiski seitsmeks kuuks Hispaaniasse. “Proovisin aru saada, mis mind tegelikult köidab. Jõudsin järeldusele, et ühest küljest on see inimpsühholoogia, teisalt kunst,” selgitas ta. Nii jõudiski ta kunstiteraapia õpinguteni, mille ta 2015. aastal ka lõpetas.

Kunstiterapeudid töötavad üldjuhul vaimse või füüsilise puudega inimestega, selles mõttes Karoliine Kask praegu erialast tööd ei tee. “Ma sain ühel hetkel aru, et minu jaoks on loomine ja maalimine siiski olulisem, aga ma ei välista, et kunagi siiski ka teraapiamaailma suundun,” rääkis ta. Nii tegelebki ta praegu oma teoste loomisega tehes igapäevatööd, millel kunstiga pistmist ei ole.

Eile avatud väljapanek on Karoliine esimene isikunäitus. Näituse avamisele järgnes kunstnikutund ja teraapiline grupitöö, mille käigus loodi ühine kunstiteos.


Ühtesulamine

Karoliine Kask: “Mind on alati köitnud värv, valgus, vari, muinasjutulisus ja loodus. Ma tunnen end hetkel olevat lähimal umbes 5-aastasele minale, kellele meeldis joonistada, maalida, lugusid välja mõelda ja looduses molutada. Mul on olnud au palju looduses istuda.

“Ühtesulamine” tuleb puujuure tasandilt ja sõnajalalehe alt, seest ja väljast, valgusest ja pimedusest.”

Print Friendly, PDF & Email