Saarlased viivad kultuuriseltside ühendusse merekultuuri

Eesti kultuuriseltside ühenduse tegevjuht Liina Miks tutvustas eelmisel neljapäeval Kuressaare Meremajas Saaremaa merekultuuri seltsi liikmeile 1997. aastal asutatud ühenduse eesmärke ja tegevust.

Praegu kuulub ühendusse 43 seltsi, neist 27 tegutsevad Eestis ja 16 välisriikides. Ühendusel on sõlmitud koostööleping Eesti saarte koguga saarte päranduse kajastamiseks.

“Otseselt merekultuuriga tegelevaid seltse pole siiani meiega liitunud. Siinsel kohtumisel käidi aga välja palju häid ideid ja ma väga loodan, et me saame peatselt koos tegutsema hakata,” rääkis Liina Miks.

Saaremaa merekultuuri seltsi esimees Rein Sepp näeb üleriigilise ühendusega liitumisel kasutegurit.

“Kultuuriseltside ühendusel on kontaktid ka Venemaal tegutsevate seltsidega. Huvitav oli kuulda, et kaugel Siberis elavatele eestlastele meeldib merest laulda. Vahest on nende esiisad ammustel aegadel merd sõitnud ja kes teab, võib-olla voolab neis ka saarlaste verd,” arutles Sepp.

Liina Miks tõdes, et Eesti kultuuriseltside ühendus ei ole ilma merekultuurita terviklik. “Kahtlemata on merekultuur üks osa eesti kultuurist. Eesti merekultuuri tasub otsida ka Austraaliast ja küllap Ameerikastki.

Saaremaa merekultuuri selts on tegutsenud juba üle 20 aasta. See tähendab, et olete jätnud jälje eesti kultuurimaastikule,” tunnustas Miks.

Veel toonitas Liina Miks, et loomisel on koostöösuhted kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides ja võimaluste piires ka kogu maailmas tegutsevate eestlaste seltsidega.

Põhjaliku ülevaate annab ühenduse koduleht www.kultuuriseltsid.ee.

Kultuuriseltside ühendus kutsub saarlasi 9. märtsil Tartusse emakeelepäevale. Eesti kirjandusmuuseumis toimuva konverentsi teema on “100 aastat emakeelset kõrgharidust”. Saarlasest keelemehe Johannes Aaviku tööst Tartu ülikoolis kõneleb Helgi Vihma. Hiljaaegu kodusaarlastele oma uut raamatut “Elanikust kodanikuks. Käsiraamat isemõtlejale” tutvustanud Ülo Vooglaid teeb ettekande teemal “Kui rahvuskeel läheb sõlme”.

Reedel jõudis Kuressaares lõpule Eesti kultuuriseltside ühenduse koolitustesari “Kohalik kultuurilugu ja seltsid”.

Seminaril esines saarlastele ka ühenduse tegevjuht Liina Miks.

Print Friendly, PDF & Email