Kultuurimagasin OP+ põikas Saaremaale

KOHE ALGAB VÕTE: Margit Kilumets asub intervjueerima (paremalt) Matis Prostangit, Uku Pokki ja Juhan Soont.
MAANUS MASING

Rahvusringhäälingu kultuurimagasin OP+ käis läinud nädalal Saaremaal, kus salvestati materjal üsna mitmeks erinevaks telelooks.

“Käisime Hiiumaal ära – misjärel minul uhkus ei andnud järele ja ütlesin, et nüüd peame ka Saaremaal ära käima,” selgitas saatejuht ja toimetaja Margit Kilumets, miks koos teise saatejuhi Margus Taboriga reis ette võeti. Tabor nimelt on hiidlane, Kilumets nimetab end aga abikaasa kaudu libasaarlaseks.

OP+ saatemeeskond püüab vähemasti kaks korda kuus Tallinnast väljas käia. “Nüüd Saaremaal, järgmisel nädalal Narvas. Ja kui ikka lubatakse päris vaba õhku hingata, siis kaks-kolm korda aastas tahame jõuda ka välismaale, kus on Eesti kultuuriga seotud asjad,” rääkis Kilumets, lisades, et alati mängib rolli ka kohapealne initsiatiiv. “Kui õigel ajal ja põhjusega kutsutakse, siis saame oma asjad nii sättida, et saame minna,” lausus saatejuht. Sel nädalal on OP-il näiteks plaanis teha lugu Narva-Jõesuust pärit Julia Augiga, tuntud Vene näitlejaga (seriaal “Katariina“, “Seltsimees laps”) , kes hakkab Narvas lavastama.

Väljasõidu käigus võetakse reeglina üles mitme saatelõigu materjal. Saaremaal salvestati lisaks Saaremaa mässu teemalist teatritükki käsitlevale lõigule ka lugu dirigent Edoardo Narbonast. “Nad tegid meile vahva kodukontserdi, nii et saame oma pilti jälle natuke laiendada. Kultuur ei sünni mitte ainult suurtes linnades,” lausus Kilumets.

Nüüd, kus OP+ on eetris tunniajasena, jõuab saatemeeskond teha nädalas kaks-kolm stuudiolugu ja kaks lugu väljast. “Mingitest asjadest üritame teha lugusid ette, et mitte olla viimased. Samas teeme ka lugusid kriitikute ja arvajate vahendusel tagantjärele,” rääkis Kilumets.

Saatejuht möönis, et OP+ teravust väga taga ei aja. “Eks see on meis kui inimestes ka kinni. Me ei ole Margusega väga kaklejad tüübid. Meil on pigem see hiidlase ja saarlase vaheline väike mõõduvõtt. Aga me ei ole need, kes, nagu “Pealtnägija” mehed ütlevad, hakkavad “pätte fileerima”,” muigas ta.

Print Friendly, PDF & Email