Keskmine palk kasvas 100 € võrra (8)

Keskmine brutopalk Saare maakonnas kasvas aastaga rohkem kui saja euro võrra, ent on maakondade edetabelis ikka eelviimasel kohal.

Statistikaameti andmeil oli 2017. aasta brutopalk maakonnas 869 eurot, möödunud aastal ulatus aga juba 987 euroni.

Maksu- ja tolliameti Kuressaare teenindusbüroo juhtivkonsultandi Olev Martinsoni hinnangul on 13,5% suhteliselt suur tõus. “Üks kasvupõhjus on üleüldine majandus- ja ka palgatõus,” ütles Martinson. “Samuti on tööandjad hakanud väljamakseid ausalt deklareerima, ümbrikupalga osatähtsus on vähenenud.”

Ometi on Saare maakonna keskmine töötasu Tallinna ja enamiku maakondade järel alles eelviimasel kohal. Viimaselt positsioonilt leiab Hiiumaa, kus keskmine töötasu oli 944 eurot. Saaremaast koha võrra ees on aga Valgamaa 995 euroga. Need kolm maakonda on ainsad, kus keskmine palk jääb alla tuhande euro kuus. Edetabelit juhtis aga Harjumaa 1445 euroga. Eraldi on palgatabelis välja toodud Tallinna keskmine brutotöötasu, 1478 eurot. Eesti keskmine näitaja oli aga 1310 eurot.

Ka oma keskmise brutotunnipalga – 5,85 eurot – osas on Saare maakond eelviimasel kohal. Hiiumaal oli tunnipalk 5,69 eurot, samas kui Eesti keskmine näitaja oli 7,56 eurot, Harjumaa kohta käiv 8,33 ja Tallinna oma 8,41 eurot.

See, et saarlaste keskmine palk on Eesti viletsamaid, on Martinsoni sõnul juba igivana teema. “Statistikaameti keskmise palga statistikas ei kajastu nende töötajate palk, kelle tööandja asukoht ei ole registreeritud Saare maakonnas, vaid Tallinnas,” selgitas Martinson. Ta tõi näiteks suurte kaubanduskettide kaupluste ja riigiametite töötajad.

“Mediaanpalga puhul aga, kus on arvesse võetud inimese tegelik elukoht, nii suuri vahesid maakondade palganumbrites pole,” rääkis Martinson. “Muide, Saare maakonna mediaanpalk oli möödunud aasta neljandas kvartalis täpselt tuhat eurot.”

Erinevalt keskmisest palgast oli möödunud aastal Saare maakonnas makstud keskmine töötukindlustushüvitis Eesti kopsakamaid.

Kui tunamullu oli keskmine ühes kuus makstud töötukindlustushüvitis Saare maakonnas 381 eurot, siis möödunud aastal 446 eurot. Vaid Harjumaal oli keskmine hüvitis kopsakam – 492 eurot. Kõige pisem oli kuu keskmine hüvitis seevastu Ida-Virumaal, 313 eurot. Eesti keskmine näitaja oli 425 eurot.

Töötukindlustushüvitist sai Saare maakonnas mullu 667 inimest ehk pisut vähem kui ülemöödunud aastal, mil seda maksti 678 töötule.

Print Friendly, PDF & Email