Saarlastel on tagasi saada üle 3 miljoni euro

Eilsest alustas maksu- ja tolliamet tulumaksu tagasimaksmist inimestele, kelle deklaratsioonid on esitatud ega vaja täiendavat kontrolli. Esimesel päeval tagastati 12,7 miljonit eurot.

Kui paljud Saare maakonnas seni oma tulud deklareerinutest eile raha tagasi said, pole teada. Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri tõdes, et sellist statistikat nad lihtsalt välja võtta ei saa. Mis puutub tagastatavate summade suurustesse, siis need on Tabri sõnul väga erinevad ja sõltuvad nii kasutatavatest maksusoodustustest kui ka tulust, mida deklareeritakse.

Näiteks sõltub tagastuse summa sellest, kuidas keegi on aasta jooksul lasknud oma maksuvaba tulu kinni pidada ja kas ta saab oma maksustatavast tulust teha veel mahaarvamisi, nagu täiendav maksuvaba tulu lapse ülalpidamise korral, täiendav maksuvaba tulu abikaasa eest, eluasemelaenu intressid, koolituskulu, kingitused ja annetused jne.

“Kui inimene deklareerib üüritulu, metsa müügist saadud tulu, ettevõtlustulu jms tulu, millelt ta pole aasta jooksul tulumaksu maksnud, siis tuleb tal see tasuda füüsilise isiku tuludeklaratsioonis,” lisas Tabri. “Selle võrra väheneb ka tagasisaadav summa või võib juhtuda, et tulumaksu tuleb juurde maksta.“

Eilse seisuga oli Saare maakonnas tuludeklaratsioone esitatud kokku 13 493, sealhulgas elektroonselt 13 178. Kuressaare teenindusbüroo juhtivkonsultandi Olev Martinsoni sõnul kuulub seejuures tulumaksu enammaksu tagastamisele 11 231 deklaratsiooni alusel summas 3 384 570 eurot.

Tasumisele kuulub tulumaksu samal ajal 651 deklaratsiooni alusel summas 349 655 eurot. 1611 deklaratsiooni järgi on tulumaksu arvestuse tulemus aga null eurot.

Print Friendly, PDF & Email