Vald plaanib summutada lasteaia rühmaruumide müra (5)

Et summutada Kuressaare Ida-Niidu lasteaia rühmaruumide sisest müra, kavatseb vallavalitsus lasta ruumide seinad katta spetsiaalsete plaatidega.

Maiu Raun

“Tervisekaitsenõuded koolieelses lasteasutuses tervise edendamisele ja päevakavale näevad ette, et lasteaias peab olema läbi viidud lasteaia õpikeskkonna riskianalüüs, mille eesmärk on tagada lapse igakülgne ja turvaline areng,” ütles Saaremaa vallavalitsuse alusharidusnõunik Maiu Raun (pildil). “Ida-Niidu lasteaias on sisehindamise tulemusel selgunud, et kasvatuslikud mõjud oleksid lasteaias paremad, kui keskkonnas tekkivate helide intensiivsus oleks rahulikum.”

Rauna sõnul sõltub helide intensiivsus ruumi kajast ja mürast, mis tekib laste tegevuste käigus.

“Kuna müra hajutab lapse tähelepanu ja teeb lapse passiivseks, siis peab õpetaja tegevusi planeerides alati mõtlema müra kestusele ja intensiivsusele,” rääkis nõunik. “Just seetõttu on Ida-Niidu lasteaias sel aastal ette võetud osa rühmaruumide akustika lahendamine, millega püüame järgmisel aastal ka jätkata.”

Vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk kinnitas, et mängutoast ja magamistoast koosnevad rühmaruumid ise on helikindlad, ent küsimus on rühmaruumide siseses akustikas. “Tekib liiga palju kaja ja müra ning mürasummutus ruumide sees on kehv,” tähendas ta. “Kuna on olemas projekt, kuidas peaks saama rühmaruumide sisest akustikat parandada, teeme nüüd katse korras esimese hooga ära ühe rühmaruumi mängutoa. Vaatame, kas sellest piisab, et probleem lahendada.”

Tuisu kinnitusel ei kaasne ettevõtmisega tolmu ega muid ehitustöid, kuna spetsiaalsed müraneelavad plaadid kleebitakse lakke.

“Selle töö saab ära teha kas nädalavahetusel või suvel,” lausus Tuisk.

Millal täpselt see töö ära tehakse, pole veel teada, kuna leping on alles sõlmimata ja eelarve kinnitamata.

Print Friendly, PDF & Email