Vabadus tuli 100 aasta eest (+GALERII) (2)

TANTSUHOOS: Eesti riigi sünnipäeva tähistavale kooliperele tantsivad Annabel Lindmäe ja Karl-Sander Siimer ning Viktoria Hein ja Johan Svente Keso.
MAANUS MASING

Saabuv Eesti Vabariigi aastapäev on Kuressaare Vanalinna kooli jaoks erilise tähendusega – homme täpselt sada aastat tagasi kogunesid saarlased vaba riigi sündi tähistama just selle koolimaja võimlasse.

“Saaremaal ei saadud 101 aastat tagasi võtta vastu Eesti Vabariigi väljakuulutamist, sest Saaremaa oli veel Saksa okupatsiooni all,” rääkis kooli direktor Tõnu Erin 7.–9. klassi õpilastele ja õpetajatele mõeldud aktusel. “Küll aga korraldati meie koolimaja turnimissaalis – nagu võimlat tollal nimetati – Eesti Vabariigi esimene aastapäeva aktus. Oli see ju linna suurim saal.”

“Tõenäoliselt nimetatakse teie põlvkonda lumehelbekesteks, aga kindlasti ei taha te seda olla. Lumehelbeke sulab ju ära, aga meie tahame ju jääda,” lausus Erin. “Tahame, et Eesti riik kestaks. Selleks aga tuleb temast lugu pidada. Austada saame teda aga siis, kui austame iseennast ja kaaskodanikke.”

“Tõenäoliselt meie siin Eesti Vabariigi kahesajandat sünnipäeva ei tähista ja vaevalt meid ka kolmesajandale kutsutakse,” rääkis direktor Erin. “Selleks aga, et meie tulevased põlved seda teha saaksid, peame tegema õigeid otsuseid, olema targad ja arukad.”

Aastapäeva kontserdi kavasse kuulus nii luulet, laulu kui ka rahvatantsu. Kodutütarde ringkonnavanem õpetaja Tiia Kütt jagas aga tunnustust oma kooli silmapaistvamatele kodutütardele.

Merilin Tilk ja Annela Aus, kes pälvisid Saaremaa ringkonnalt tunnustuse kui aktiivsed ja kohusetundlikud kodutütred, olid nagu teisedki selle organisatsiooni liikmed aktusele tulnud kodutütre vormirõivais. “See on riigi sünnipäeva puhul kõige pidulikum riietus,” põhjendasid nad.

Merilin ja Annela on kodutütarde ridadesse kuulunud viis aastat ning nende sõnul on see olnud põnev aeg – toredate laagrite ja mitmesuguste ühistegevustega. Homme osalevad mõlemad tüdrukud Kaitseliidu ja naiskodukaitse rivistusel kesklinnas.

Kuna aasta 2019 on eesti keele aasta, toimus aktusel ka emakeele-teemaline viktoriin, kus õpilased panid Eesti keele instituudi keeleklippe jälgides proovile oma mälu ja tähelepanuvõime ja pärast küsimustele vastasid.

Kindlasti tuli mõnelegi lapsele üllatusena, et Saaremaal kasutatud murdesõna “maarjakana” tähendab lepatriinut.

Print Friendly, PDF & Email