Valdadel on Danskes 14 laenu (1)

Saare maakonna omavalitsustel on finantsinspektsioonilt tegutsemiskeelu saanud Danske panga Eesti filiaalis kokku 14 kehtivat laenulepingut.

Saaremaa vallavalitsuse rahandusteenistuse juhataja Thea Raik ütles, et Danske panga Eesti filiaalist on laenu võtnud Kuressaare linn ning endised Leisi, Kihelkonna, Lääne-Saare ja Orissaare vald. 1. veebruari seisuga on vallal 13 kehtivat laenulepingut ja laenu jääk on 15,393 miljonit eurot.

Viimane laenuleping lõpeb 21. juunil 2027 aastal. “Sealt oli kõige soodsam laenu võtta,” põhjendas rahandusteenistuse juhataja Danske panga suurt klientuuri omavalitsuste seas. Eelmisel aastal maksis Saaremaa vald Danske filiaalile laenu põhiosa tagasi 1,856 miljonit eurot ja intresse 92 800 eurot.

Muhu valla pearaamatupidaja kt Liia Saaremäel ütles, et Muhu vald laenas Danskest raha uue sotsiaalkeskuse ehitamiseks. Laenuleping lõpeb 2023. aastal.

Juba möödunud aasta lõpus teavitas Danske Eesti filiaal omavalitsusi, et seoses strateegia muutumisega väljub Danske pank kohalikust ettevõtlusest ja teenindab edaspidi vaid väliskapitalile kuuluvaid ettevõtteid. Sellega seoses sulgesid vallad Danskes oma arvelduskontod, Saaremaa vald tegi seda vaid mõni päev enne, kui 19. veebruaril sai teatavaks Eesti finantsinspektsiooni otsus Danske panga Eesti filiaali sulgemise kohta.

Arvelduskontot kasutas Saaremaa vald vaid krediidilepingute teenindamiseks, muid tehinguid sellelt kontolt ei tehtud.

Liia Saaremäel ütles, et kuigi Danske pank küsis ka laenu refinantseerimise huvi kohta mõnes teises krediidiasutuses võetud laenuga, ei pidanud Muhu vald seda mõistlikuks. “See kõik oleks läinud kulukamaks,” sõnas Saaremäel. “Et võtta kuskilt teisest pangast laenu, peab vald korraldama hanke, mis läheb maksma. Lisaks uued lepingutasud jne.”

Danske pank kinnitas, et praegu toimub laenude tasumine edasi vastavalt kehtivate lepingute tagasimakse graafikutele. Danske pank peab filiaali laenulepingud kaheksa kuu jooksul üle andma kas mõnele teisele pangale või muule krediidiandjale, kes teenindab laene edasi, või rakendama muu seadusliku lahenduse, millega saab laenulepinguid edasi täita.

Saaremaa vallal on arvelduskontod  Luminor pangas, Swedbankis ja SEB pangas, Muhu vallal Swedbankis.

Print Friendly, PDF & Email