President: Saaremaal on suur potentsiaal (22)

“Saaremaa on mingis mõttes Eestis väga hea katselabor täna oluliste muudatuste tegemiseks,” ütles vabariigi president Kersti Kaljulaid reedel Saaremaa ettevõtluskonverentsil oma ettekandes, millest noppeid siinkohal ära toome.

Räägime küll globaliseerumisest, aga üha väärtuslikumaks muutub ka väga hea elukeskkond. Saaremaa on kahtlemata väga hea elukeskkond ja ma arvan, et Saaremaal on võimalus hästi ära kasutada seda suurt muutust, et töö ja geograafia omavahel lahknevad. Arvan, et see on miski, mille peale tasub mõelda.

Mina näen Saaremaad suure potentsiaaliga piirkonnana. Saaremaa on kompaktsem kui teised Eesti piirkonnad. Tänu sellele, et haldusreform õnnestus ju Eestis lõppude lõpuks läbi viia ainult Saaremaal, arvan ma, et teil on seda katselabori rolli. Ei maksa olla liiga tagasihoidlik – 30 000 inimest küll, aga ühtne terviklik piirkond, millel on selgelt põhjendatud vajadus kiiremini muutuda kui mõnel teisel piirkonnal. See on väga oluline võimestaja.

Kuidas edasi? Mina näen küll Saaremaad 25–30 aasta pärast üsna teistsugusena. Näen teda kindlasti ainult roheenergiast toituvana. Ma näen teda saarena, mis toodab energiat rohkem, kui ta ise tarvitab, seejuures ei ole need installatsioonid ülearu koledad ega ülearu nähtavad. Ma näen Saaremaad kohana, kus väga paljud inimesed, kes on kas siit pärit või tulnud kuskilt mujalt rahu otsima, töötavad iseseisvalt omaenda kodukontorist. Nad vajavad riigi teenuseid ja maksavad makse siia – sellepärast, et see on parim koht, kuhu nende arvates neid makse maksta saab.

Ma näen Saaremaad ka saarena, kus isegi teenuse pakkumine avaliku sektori poole peal võib oluliselt erineda ülejäänud Eestist põhjusel, et siin on kasutusele võetud uusi tehnoloogiaid kiiremini kui kusagil mujal. See kõik on Saaremaast teinud ehk Eesti ühe edukama piirkonna. Mida on vaja teha selleks, et alustada? Kõigepealt ei tohi maha magada muidugi käesoleva ajastu trende. Samas võiksid kõik need asjad ikkagi olla lahendatud võimalikult palju tehnoloogiat kaasates.

Need inimesed, kes Saaremaad Eesti riigikorralduses ja poliitikas esindavad, peaksid seisma selle eest, et toimuksid need muudatused, mis on vajalikud selleks, et 21. sajandi tööga toimetada tööturul ja tegelikult ka riikide turul.

Need, kes siit kevadel Tallinna rahvast esindama lähevad – nõudke, et nad paneksid Saaremaa kiiremini kui teised piirkonnad valmis 21. sajandiks. Sellest on kindlasti väga palju võita nii Saaremaal kui ka tervel Eestil.

Print Friendly, PDF & Email