Leisi alevik saab kergliiklustee (28)

VAJALIK ASI, ütlevad Rain Kullamäe, Kevin Humal ja Ingmar Vanem Leisi alevikku plaanitava kergliiklustee kohta.
GUNNAR SIINER

Saaremaa vald ehitab sel aastal valmis Leisi alevikus kauaoodatud kergliiklustee 500 m pikkuse teelõigu teenuskeskuse ja koolimaja vahel.

Eile lõppenud Leisi aleviku Kooli tänava kergliiklustee ehitamise hankele laekus neli pakkumist: aktsiaseltsidelt Eesti Teed, YIT Eesti ja Level ning OÜ-lt Klotoid. Valla hankespetsialist Anu Berens ütles, et hanke võitjast ja tee maksumusest saab rääkida alles siis, kui vallavalitsus selle oma korraldusega eeldatavasti järgmisel istungil teatavaks teeb. Kergliiklustee ehitamine hakkab pihta pärast eduka pakkuja selgumist esimesel võimalusel vastavalt ilmastikutingimustele.

Saaremaa vallavalitsuse teede peaspetsialist Enno Reis ütles, et kergliiklustee tuleb 2,5 m lai ja sellel võivad lisaks jalakäijatele liikuda ka kergliiklejad.

Tööde käigus nihkub kooli juures asuv bussipeatus kiriku poole ja ehitatakse kaks bussiootepaviljoni.

Teelõik ehitatakse valmis valla eelarves Leisi piirkonnale ettenähtud teehoiu vahendite arvelt. 500 m pikkuse teelõigu ehitus on ära toodud ka Saaremaa omavalitsuste ühinemislepingu investeeringuobjektide loetelus ja kajastub valla eelarvestrateegias.

Leisi alevi kergliiklustee projekt valmis 2015. aastal maanteeameti ja Leisi valla koostöös Leisi aleviku liiklusohtlike teelõikude ümberehitamiseks. Projekti eesmärk on muuta kõnni- ja jalgteede ehitamisega ja tänavavalgustuse rekonstrueerimisega Leisi alevikku läbivatel ohtlikel teelõikudel liiklus sujuvamaks ja kergliiklejatele ohutumaks.

Vastavalt tollasele kokkuleppele jäi ligikaudu 500 m lõik Leisi kooli juurest kuni endise vallamajani (praegune valla teenuskeskus ja perearstipunkt) valla teha ja ülejäänud osa (lõik koolist kuni Coopi kaupluseni ning haru Orissaare poole Mere tn ristini) jäi maanteeameti teha.

Eile pärastlõunal kooli ja kaupluse vahel liikunud Leisi keskkooli õpilased Rain Kullamäe, Kevin Humal ja Ingmar Vanem märkisid, et kindlasti vajab väljaehitamist ka koolimaja ja kaupluse vaheline lõik, kus liigub koolipäeva jooksul palju lapsi. Pole sugugi turvaline, kui sinu kõrvalt vuravad mööda metsaveomasinad, arvasid poisid.

Vähemalt järgmise kahe aasta plaanides maanteeametil Leisi kaupluse ja kooli vahelise lõigu ehitamist ei ole, ehkki mõistlik olnuks tee valmis ehitada ühes tükis. Pole sugugi kindel, et maanteeamet oma lubaduse ka edaspidi ellu viia kavatseb, märkis Enno Reis.

Print Friendly, PDF & Email