Vald tahab likvideerida linna kõrgeima tehismäe (16)

KULUKAS MÄGI: Umbes 20 000 kuupmeetri suuruse mäe transportimine valla rahaga läheks ülemäära kulukaks.
MAANUS MASING

Kuressaare Linnamajandus soovib likvideerida Ringtee 9 asuva pinnasemäe, mis tekkis 10 aastat tagasi linna veetorustike uuendamise käigus kaevatud pinnasest.

“Me tahaks tast lahti saada,” ütles Saaremaa vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja Mikk Tuisk (fotol), kelle sõnul arutab pinnase äraviimisvõimalusi lähiajal ka vallavalitsus.

Kui siiani saab iga soovija Ringtee 9 pinnasehunnikust osta materjali hinnaga 0,75 eurot kant, siis nüüd kavatseb Kuressaare Linnamajandus selle Mikk Tuisu sõnul soovijatele loovutada tasuta. “Oleme üritanud seda müüa, aga praegu on linna ümbruses nii palju ehitamist, et pinnast on igal pool üle,” märkis Tuisk, kelle sõnul kiirustavad valda mäest lahti saama jäätmekäitlusnõuded.

Pinnase tasuta äraandmise põhjus on lihtne: umbes 20 000 kuupmeetri suuruse mäe transportimine valla rahaga läheks ülemäära kulukaks. “Viisime millalgi lennujaama juurde koerte harjutusplatsi täiteks 2000 kanti ja see läks maksma 6000 eurot,” osutas Tuisk. Arvestades kütusehindade tõusu, võiks kogu hunniku äraviimine maksta kuni 100 000 eurot.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juht Jaak Haamer ütles, et sedavõrd suure koguse materjali hoidmine ei ole jäätmeseaduse järgi mõistlik ja seetõttu tuleks vallal kokkukuhjatud pinnas ära koristada. Keskkonnainspektsioon on selle nõude ka vallale edasi andnud.

“Rääkisime sellel teemal ka Kuressaare linnavalitsusega, aga omavalitsuste liitmise tulemusel jäi neil osa asju tahaplaanile ja nüüd tegeldakse nendega edasi,” sõnas Haamer.

Mikk Tuisu sõnul tekkis Kuressaare kõrgeim pinnasemägi linna veetorustike väljavahetamise käigus 2008. aastal kogunenud kaevisest. Kuigi pinnas pidi minema likvideeritud Kudjape prügila katteks, jäi see kasutamata põhjusel, et prügila katmisel otsustati kasutada uut tehnoloogiat.

2016. aasta suvel leidis Ringtee 9 asuv pinnasemägi kasutamist maasturite orienteerumis- ja osavusvõistluse Saarekoll linnakatse osana.

Ühtlasi selgus alles hiljuti, et Ringtee 9 kinnistule ulatub puurkaevu sanitaarkaitseala, mille piires ei tohi jäätmeid käidelda ja seetõttu väheneb platsil olev pinnasejäätmete käitlemine märgatavalt. Kui siiani võis aastas käidelda 3000 tonni kivimeid ja pinnast, siis nüüd vaid 500 tonni.

Print Friendly, PDF & Email