Päästjad said enda disainitud paakauto

KAHJUTULE NAER ON KUSTUND: Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe tunneb heameelt, et päästjad saavad nüüd veevõtukoha tarvidusel täpselt sinna, kus seda vaja on.
Foto: RAUL VINNI

Kuressaare päästekeskuses õnnistati eile pidulikult sisse uus paakauto Ahto, mis on meie oma päästjate soovidele vastav “rätsepatöö”.

Eestis on selline paakauto esimene ja see on peamiselt saarlaste välja töötatud. Tööd on kaasaegse paakauto arendamisel tehtud juba 20 aastat ja mõtte “maaletooja” oli Dmitri Peterson, kes käis Ameerikas õppimas ja seal nähtu üle võttis. Poolas ehitatud auto nimeks pakuti välja 32 varianti ja välja valiti neist Soome veejumala Ahto nimi.

“Kui varem tulekahjud naersid meie üle, siis nüüd seda enam ei ole,” ütles Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe, kelle sõnul saavad päästjad edaspidi vajadusel veevõtukoha täpselt sinna, kus seda vaja on.

Saarlaste paakauto kasutamisel avastatavaid vigu püütakse järgmiste masinate ehitamisel vältida. “Pisiasju, mille kallal tööd teha ja arendada, jagub,” tõdes Lindmäe. “Töögrupp on selle arendamise kallal tööd teinud ja võtnud kasutusele asju, mis on end õigustanud. Lahendused on praegu juba piisavalt kiired.”

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu avaldas heameelt, et saarlased on asja tõsiselt ette võtnud. Tema sõnul on suurim väärtus see, et meie inimesed on edasipüüdlikud ja nutikad ning mis veel olulisem – nad teevad asju ära.

“Selleks tuleb unistada ja vaadata, mis ümberringi toimub,” märkis ta. “Seesama paakauto on saarlaste kavandatud, aga innovatsiooni on kogu meie organisatsioonis palju, julgetakse midagi ette võtta ja plaanid ka ellu viia.”

Kuno Tammearu avaldas samuti lootust, et uut paakautot ei pea tulekahjudel kasutama, vaid see on esmajoones vajalik õppustel ja harjutamisel.

Lisaks uuele paakautole said saare päästajad eile ka uue ATV, mis läheb Orissaare komando käsutusse.

 

Print Friendly, PDF & Email