Sõrve maantee uueneb Läätsani 2021. aastal (4)

2021. aastal jätkuvad pärast kaheksa aasta pikkust viivitust Sõrve maantee rekonstrueerimistööd, mille käigus uuendatakse Mändjala–Läätsa vaheline maanteelõik.

Maanteeameti Lääne regiooni ehitusvaldkonna juht Margus Eisenschmidt ütles, et vastavalt teehoiukavale rekonstrueeritakse ülejärgmisel aastal Kuressaare–Sääre lõik 11,23–21,20 km. 9,98 km pikkune teeuuendus ulatub Mändjalast kuni Läätsa-Jämaja-Sääre-Mäebe maantee teeristini.

Sõrve maantee uuendamisele minev teelõik on ehitatud 1966. aastal ja on seega üsna kulunud. “Kogu aeg on teda hooldatud ja pinnatud ning kuskilt natukene lapitud, aga põhjalikku korrastamist ei ole see saanud,” lausus Eisenschmidt.

Andrus Raun

Arvestades, et kõnealune teeremont pidi tehtama juba 2013. aastal, on Salme kandi inimesed maantee rekonstrueerimist juba ammu oodanud. “Juba Salme volikogu päevil istusime maanteeametiga koos ja valisime Salme silla uue lahenduse erinevatest projektidest välja,” rääkis Salme osavallakogu esimees Andrus Raun (fotol).

Lisaks parematele teeoludele saab Salme jõgi ka uue silla ja Salme asula kauaoodatud kõnniteed. Praegune Salme jõe sild on nii lohku vajanud, et asub keskmisest teepinnast üle meetri allpool. Pärast silla kordategemist saavad jõeäärsete kinnistute omanikud taas kalapaatidega silla alt läbi sõita ja merele minna. Praegune jalakäijate sild likvideeritakse ning jalakäijad saavad eraldi ala uue silla kõrvale. “Eks see maantee rekonstrueerimine teeb piirkonna natuke värskemaks, arvestades, et COOP ehitab endale ka uue poe,” lausus Andrus Raun.

Ehkki maanteeamet plaanis Sõrve 18 km pikkuse teelõigu rekonstrueerimise lõpetada esialgse kava kohaselt 2013. aastal, jõuti tee uuendamisega välja vaid Mändjalga ning siis jäi remont n-ö paremaid aegu ootama. Seejärel kavatseti Sõrve maantee rekonstrueerimisega edasi minna 2016. aastal, ent peagi selgus, et Sõrve maantee Eesti riigi olulisemate teetööde pingeritta siiski ei mahu.

2020. aastal valmib Kuressaare–Kihelkonna–Veere maanteel 5,37 km pikkune lõik teelõigul 2,83 km–8,20 km. Tulevikus võib sellegi maantee uuendamine jätkuda, kuid millal täpselt, pole teda. “Kas see juhtub viie, kuue või 16 aasta pärast, ei ole täna mõtet rääkida, sest mingit kavagi pole veel,” ütles Margus Eisenschmidt.

Print Friendly, PDF & Email