Sõrve säär sai 12 võimalust helgemaks tulevikuks (GALERII) (19)

LUIDE PIKI SÄÄRT: Eliisabeth Sarv näitab oma projekti “Luide” töödega tutvuma tulnud Juhan Nemvaltsile.
MAANUS MASING

Eesti kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala kursusetöö raames valmis tosin projekti Sõrve säärel elukvaliteedi tõstmiseks. Neist kuute paremat tutvustati eile Saaremaal.

Ettevõtmise ühe ellukutsuja ja Sõrve säärele elu sissepuhumise idee autori, sõrulase Nalmond Meri sõnul jäävad projektid Auriga kaubanduskeskuse teisele korrusele, kus neist eile näitus avati, kuni vabariigi aastapäevani.

Siis korjatakse need taas kokku ja viiakse sõrulastele n-ö koju kätte. Projektid ja nende kirjeldused seatakse siis uuesti üles Torgu kogukonnamajja, et sõrulased ise saaksid samuti sõna sekka öelda, millise projekt neile kõikse õigem tundub.

Meri loodab oma sõnul väga, et tehtud töö ei lõpe sellega. Tema siiras soov on, et Saaremaa vallavalitsus, kes on tegelikult ettevõtmist juba omajagu toetanud, võtab sealt asja üle ning leiab tudengite detailideni läbimõeldud 12 erineva avaliku hoone projekti hulgast selle, mis päriselt säärel teoks teha.

Saaremaa abivallavanem Marili Niits on Saarte Häälele varemgi kinnitanud, et vallagi huvi on, et üks reaalne variant saaks ellu viidud. Kasvõi osaliselt. Ilma vallapoolse toeta ei oleks vähemalt kõnealust näitust Nalmond Meri kinnitusel aga nii suurelt kindlasti afišeeritud. Samuti oli nõu ja jõuga abiks sõrulane Mihkel Undrest.

Meril endalgi on Aurigasse väljapandud projektide hulgas lemmikud, vähemalt kaks on tema hinnangul sellised, mis sobiksid Sõrve tuletorni külje alla ideaalselt. Aga teisedki tööd on hästi läbi mõeldud, kahtlemata huvitavad ning peaksid andma tuge kohaliku kogukonna tugevdamisele, pakkudes sõrulastele, aga ka kaugemalt tulijatele kodukohas rohkem võimalusi erinevateks tegevusteks.

“Seda ideed sai mitu aastat heietatud ja Kalle Komissaroviga (kunstiakadeemia arhitektuuriosakonna õppejõud, arhitekt – toim), keda tunnen pikka aega, sai seda viimaks ka arutatud,” kõneles Meri. Läinud sügisel jõudis asi lõpuks nii kaugele, et kunstiakadeemia võttis Komissarovi eestvedamisel asja töösse ja pani kolmanda kursuse tudengid Sõrve säärele tulevikuvisiooni looma.

Kalle Komissarovi sõnul oli projektide saak väga hea. “Ennast kiitmast me ei väsi,” naeris ta, mööndes, et kui tõsisemalt rääkida, olid tudengite tööd tõepoolest üle aastate väga head ja tugevad.

Valminud projektide puhul on tudengite ideed olnud lennukad ning nõnda leiab arhitektuuriliselt põnevalt kavandatud hoonetes ruume töötubadeks, kohvikuid, saunu, kontoriruume, kunstigaleriisid, rattarendipunkte, lauatenniseväljakuid, kontserdipaiku.

Nalmond Meri arvates võikski Sõrve säärt suurepärase kontserdipaigana palju rohkem ära kasutada, kasvõi ooperipäevade raames.

Print Friendly, PDF & Email