KOMMENTAAR: Julge paluda abi

Pingutasime eelmisel aastal eriti, et lähisuhtevägivalla juhtumitest rohkem teada saada, neid kiiremini ja õiglasemalt lahendada. Ja tõesti, teadete arv ongi kasvanud ning menetlusi on alustatud ja lahendatud rohkem!

Hea koostöö ja kiire infovahetus on kuritegevuse vastu ja kannatanu õiguste eest seismisel võtmeküsimus. Koostöö haiglate, lastekaitse-, ohvriabi- ja valla töötajatega, loomulikult ka politseiga on see tee, mis viib meid kõige õigemate lahendusteni iga kurjategija ja iga kannatanu jaoks.

Heameelt vilja kandnud töö pärast varjutavad surmad, mida oli möödunud aastal Saaremaal liiga palju. Liiga palju inimesi hukkus liikluses ja tulekahjudes, pahatihti enda hooletusest. Aasta lõpp tõi meid kõiki ehmatanud pussitamised Kuressaare kesklinnas. Iga hukkunu paneb õiguskaitsjaid peeglisse vaadates küsima: kas oleksime saanud seda ette näha ja ära hoida? Alati ei saa. Aga mis on meie võimuses, seda me ka teeme.

Samuti tekitab muret küberturvalisus, sest kuriteod on paljuski liikunud internetti. Õiguskaitseorganid on inimesi sotsiaalmeedia kaudu nendest ohtudest teavitanud, kuid endiselt satub liiga palju inimesi selliste küberpettuste ohvriteks. Teavitustööd tuleb teha rohkem.

See on mõttekoht igale saarlasele: märka sõbranna sinikaid; astu vahele, kui purjus inimene tahab rooli istuda; ära kunagi luba lüüa last; jaga oma kogemusi teistega ning mis kõige olulisem – julge paluda abi.

Rainer Amur, ringkonnaprokurör

Print Friendly, PDF & Email