Muuseum kasvatas tulu (2)

VÕIB RAHUL OLLA: Rita Valge jäi Saarte Hääle pildile muuseumi loodusosakonnas, mis on külastajate jaoks läbi aegade olnud üks suuremaid tõmbenumbreid.
MAANUS MASING

Saaremaa muuseumi möödunud aasta statistika näitab külastajate üldarvus küll väikest langust, samas kasvas piletitulu kaheksa protsendi võrra.

Muuseumi piletitulu kasvas mullu 230 369 eurole, mis on 2017. aasta 213 000 euroga võrreldes 17 000 euro võrra rohkem. Saaremaa muuseumi sihtasutuse juhatuse liige Rita Valge ütles, et piletihind oli mõlemal aastal sama ehk siis kasvanud on piletiraha maksnud külastajate arv. Neid oli mullu lossis ca 46 000 ehk 3000 võrra rohkem kui aasta varem, lausus ta. Sellele lisanduvad veel Mihkli talumuuseumi ja Aavikute majamuuseumi pileti ostnud külastajad.

Statistilistes aruannetes kajastuvad piletiga külastajate hulgas ka 0-pileti soetanud inimesed (ICOMi liikmed, muuseumiühingu liikmed, kuni 9-aastased lapsed jt), selle järgi oli muuseumil piletiga külastajaid samas suurusjärgus nagu aasta varem (2017. aastal 67 955 inimest).

Valge leidis, et muuseumide külastamise statistika peaks olema senisest tõhusam ja et ka tasuta külastajate ja 0-piletid saanud külastajate kohta oleks tulevikus täpne arvestus. Selleks on juurutatud uus kassasüsteem, mis võimaldab täpselt kokku lugeda kõik nullpiletiga külastajad, on nad siis osalemas haridusprogrammis, näitusekülastajad, abielu registreerijad või pidusöögil käijad.

“Uus kassasüsteem võimaldab lossi ja Mihkli talumuuseumi külastajate kohta saada juba palju täpsemat infot – kuni selleni välja, kust riigist meie külastajad tulevad. Loodan, et kunagi saame korrektse ülevaate ka Püssirohukeldri ja Suurtükitorni külastusstatistika kohta, mille järel ka külastuste üldnumber paika loksub,” rääkis Valge.

Kõige suurem külastatavus oli läinud aastal juulikuus, kui lossis käis ca 11 000 inimest. Kokku võõrustas Saaremaa muuseum (loss, Mihkli talumuuseum ja Aavikute majamuuseum) mullu üle 102 000 inimese. See on pisut vähem kui 2017. aasta 102 955 külastajat.

Print Friendly, PDF & Email