Vähiravi Kuressaares vähendaks ebavõrdsust

Meeli Lauk

“Saaremaa vähipatsiendil ei ole vahet, kas ravi teeb talle kättesaadavaks kodus ITK, PERH või TÜK, peaasi, et saarlastest vähipatsientide jaoks paraneksid ravi kättesaadavus, ravisoostumus ja lõpeksid enamiku vintsutused teel mandrile ravile ja tagasi,” kirjutab MTÜ Saaremaa Vähiühing juhatuse liige, mandril ravi saamas käinud Meeli Lauk dr Vahur Valvere ja dr Peeter Padriku pöördumist ministri poole.

Vähiühing ei pea õigeks ega vajalikuks kommenteerida haiglate omavahelisi kommunikatsiooniküsimusi. Vähipatsientide esindusorganisatsioonina Saaremaal on meie vaade patsiendikeskne ja ravi kättesaadavusele suunatud, mitte aga tervishoiuteenuse osutaja keskne.

Süsteemne vähiravi toimub Eestis siiski kolmes haiglas – Ida-Tallinna keskhaiglas (ITK), Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH) ja Tartu ülikooli kliinikumis (TÜK). Nimetatutest on vaid ITK kutsunud meid kui patsientide esindusorganisatsiooni tutvuma kohapeal nende kaasaegsete ravivõimaluste, ruumide, doktoritega. Niisugune läbipaistvus ja patsiendikesksus on kiiduväärt.

Mis puudutab vähiravi arenguid mujal maailmas, siis vastupidiselt pöördumises väidetule on suund vähiravi patsiendile lähemale toomisele ning üha rohkem vähiravikeskusi üle maailma teevad koostööd oma riigi maakondlike haiglatega, et ravi patsientidele lähemale tuua. Eesti rahvastiku tervise arengukava aastateks 2020–2030 keskendub ebavõrdsuse vähendamisele tervises.

Saaremaa vähipatsiendil ei ole vahet, kas ravi teeb talle kättesaadavaks kodus ITK, PERH või TÜK, peaasi, et saarlastest vähipatsientide jaoks paraneksid ravi kättesaadavus, ravisoostumus ja lõpeksid enamiku vintsutused teel mandrile ravile ja tagasi. Kui oli võimalik keemiaravi viia kvaliteetselt Ida-Virumaale ja Pärnusse, on see kindlasti võimalik kvaliteetselt tuua ka Kuressaarde.

Oleme väga tänulikud Kuressaare haigla juhtkonnale ja nõukogule, kes on olukorra tõsidust mõistnud ja lahendusi otsivad. Ravikvaliteedi üks olulisi komponente on patsiendi heaolu, ravi kättesaadavus ja ravisoostumus. Meid teeb kurvaks, et praegu tundub see mõõde antud küsimuses haiglatevahelistes diskussioonides tähelepanu alt väljas olevat.

Kohtumisel minister Sikkutiga arutasime saarlastest vähipatsientide olukorda ja meil on antud küsimuses kavas kohtumised ka pöördumise koopia saanud inimestega.

Print Friendly, PDF & Email