Lennufirma: lennuhange raiskab raha (13)

Lennufirma NyxAir OÜ tegevjuhi Jaanus Ojametsa sõnul kulutab riik suursaarte lennuliinide riigihankega maksumaksja raha ebaotstarbekalt.

Ojamets ütles BNS-ile, et uue riigihankega tekitati olukord, kus Saaremaa ja Hiiumaa liinil hakkab lendama kaks õhusõidukit, millest ühe suurus ei ole põhjendatud. Lisaks on maanteeamet tema hinnangul oma tegevusega teadlikult piiranud konkurentsi ning seadnud vähemalt kaks lennufirmat ebasoodsasse olukorda.

Kui NyxAir oli varem huvitatud mõlema liini teenindamisest, siis uue hankega välistati Ojametsa sõnul nende võimalus osaleda Kuressaare liini pakkumises. Nimelt oli esimese hanke tingimus, et Kuressaare liini tuleb teenindada vähemalt 33 reisijakohaga lennukiga. Teise lennuhankega suurendati seda aga vähemalt 40 reisijakohaga lennukini.

Ojametsa teatel palus NyxAir ametil selgitada, miks on uues hankes lennukile sätestatud minimaalse kriteeriumina seitsme reisijakoha võrra kõrgem nõue, kui oli esimeses lennuhankes. Maanteeamet põhjendas, et lepinguperioodi jooksul nähakse suurt potentsiaali sõitjate arvu kasvuks ning seejuures pärineb 40 reisijakohaga lennuki hankimise nõue nende sõnul Saaremaa valla ettepanekutest.

Ojametsa sõnul toob suurem lennuk kaasa suuremad kulud.

Print Friendly, PDF & Email