Toortatar – kodumaine supertoit (6)

TOITEV JA MAITSEV: Kui tatar on kaane all omaenda kuumuses just parajaks paisunud, lisab Mari-Liis selle pannile köögivilja-seente segule.
2 x MAANUS MASING

Tervislikust toitumisest lugu pidav saarlane Mari-Liis Raud on alati suur tatrasõber olnud, ent vahetas niinimetatud tavalise tatra mõni aasta tagasi oma pere menüüs toortatra vastu. Sest viimane on tema sõnul nii tervislikum kui ka maitsvam.

“Tavaline tatar on saanud oma pruuni värvuse röstimisel ning kõik kasulik selles, vitamiinid ja mineraalid, on töötlemise käigus hävinud,” põhjendab Mari-Liis oma otsust. “Kuigi kiudained on röstitud tatras alles, on see muus osas “surnud” toit.”

Supertoiduks peetav toortatar seevastu sisaldab 12 asendamatut aminohapet, rauda, magneesiumi, vaske, tsinki. Pealegi on toortatar gluteenivaba. Need, kel gluteenitalumatus, võivad seega julgesti oma toidus toortatart kasutada. “Muide, tatar ei olegi teravili, vaid hoopis hapuoblika ja rabarberi sugulane,” märgib Mari-Liis.

Kuressaare lähedal Lilbi külas elav Mari-Liis teab – kõige parem on kohalik, kodu lähedal kasvanud ja kasvatatud toit. Ta kasutab oma perele toidu valmistamiseks Lilbilt kiviviske kaugusel Pähklas kasvatatud tatart, OÜ Karmeli toodet. Ettevõte teeb oma tatrast ka jahu, mida Mari-Liisi peres tarvitatakse nisujahu asemel, näiteks kookide küpsetamiseks, kastme ja kisselli paksendamiseks. Toortatart kasutavad Mari-Liis ja ta abikaasa Ott nii roogade koostisosa kui ka lisandina, näiteks riisi asemel kala või karri kõrvale.

3-aastase perepoja Hansu lemmiktoit on keedetud ja soolaga maitsestatud toortatar, millele ema näpuotsaga maitserohelist peale riputab. Mari-Liisile endale meeldivad tatraidud. Leotatud toortatar sobib aga hästi smuutisse, muutes smuuti kreemjaks ja tummiseks.

Toortatar sobib hästi ka müslisse, näiteks kaerahelveste asemel. Selline müsli tundub hamba all mõnus ja krõmps, nagu ise kohe veenduda võime, kui Mari-Liis meile järeleproovimiseks lusikad ulatab. Klaaspurki pandud segu on loomulikult meie võõrustaja enda tehtud.

Mari-Liis möönab, et tema pere toitumistavad erinevad pisut nn keskmise pere omadest: Raudade kodusest menüüst pooltooteid ei leia, samuti puuduvad sealt liha- ja piimatooted. Küll aga kuuluvad sinna oma kodukanade munad, ohtralt köögi- ja puuvilja ning vahel harva ka kala. Kaasad peavad lugu ka erinevatest vürtsidest ja neid ohtralt kasutavast India köögist.

“Me oleme läbi ja lõhki toiduinimesed,” leiab Mari-Liis, kelle abikaasa Ott on restorani Castello peakokk. “Tegelikult on just Ott õpetanud mind süüa tegema,” tunnistab naine.

Toiduvalmistamise ja toitumise alases teoorias – eriti, mis puudutab tervislikku toitumist –, on Mari-Liis ise end aastate jooksul põhjalikult koolitanud.

Oma teadmisi-oskusi rakendab Mari-Liis ka praktikas – lisaks koduköögile toimetab ta kohvikus Good Mood Food, viib läbi toitumisalaseid koolitusi ja annab eraviisilist nõu.

Köögivili krõmpsugu

Täna valmistab Mari-Liis meile oma õdusa kodumaja köögis toortatra-köögiviljawokki. Selleks tuleb tatar keema panna. Vett soovitab Mari-Liis kallata potti sama palju kui tatart – näiteks kumbagi tassitäis. Nüüd tuleb pott pliidile asetada ja oodata, kuni selle sisu keema hakkab. “Tatart segada alguses ei tasu, sest nagu riiski, võib see minna pudruseks või kleepuvaks,” ütleb Mari-Liis. Ka soola ei tasu kohe lisada, vaid hiljem, kui tatar on kaane all pehmeks haudunud.

Kohe, kui tatar on keema hakanud, tõstabki Mari-Liis poti tulelt ja jätab tatra kaane alla hauduma. “Kümne minuti pärast on valmis,” märgib ta.

Sel ajal aga, kuni tatrapott pliidil veel keema minekut ootab, on Mari-Liis jõudnud tegeleda varem valmis pandud köögiviljade ja šampinjonidega. Kõigepealt hakib ta sibulad ja küüslaugu, mis esimesena lõikelaualt pannile rändavad.

“Kõige parem on, kui praed sibula kergelt pruunikaks – see annab toidule mõnusa karamellise maitse,” soovitab ta. Ja lisab üksteise järel pannile šampinjonid ja tükeldatud köögiviljad: paprika, rohelised Türgi ubade kaunad ja brokoli. Just sellises järjekorras.

“See, milliseid köögivilju oma wokis kasutada, on igaühe oma valik,” märgib Mari-Liis panni sisu segades. “Peaasi, et need jääksid krõmpsuvad ning igal neist säiliks oma värvus ja maitse.” Tatar on kaane all omaenda kuumuses just parajaks paisunud – nüüd on aeg lisada see pannile köögivilja-seente segule. Kes leiab, et “ühel õigel toidul olgu liha sees”, sel ei keela keegi sinna liha lisada.
Kui roog enam-vähem valmis, pigistab Mari-Liis sellele sidrunimahla. Kui on soov teha aasiapärast toitu, võib lisada näiteks pisut sojakastet või kookospiima. Ja väheke tšillipipart.

Ilus värviline toit!

5-aastane peretütar Saskia käib aeg-ajalt uurimas, kas värvikirev roog pannil hakkab valmis saama, ning teeb telefoniga sellest pilti. “Emme, vaata kui ilus värviline toit!” näitab väike fotograaf telefoniekraanilt paistvat pilti. “On tõesti,” nõustub Mari-Liis.

Saskia ja Hans pole nende mudilaste killast, kes üksnes makarone või friikaid sööma nõustuvad. Õde-venda toiduga ei pirtsuta. Kuna nii isale kui ka emale meeldib uusi retsepte katsetada, on pere menüü vaheldusrikas ja lapsed juba maast madalast harjunud erinevaid maitseid proovima. Tõsi, seened Saskiale ei meeldi, ent millegi muu osas pole ta vastumeelsust üles näidanud.

Enne wokiroa serveerimist hakib Mari-Liis värsket peterselli – nii toidu kaunistamiseks kui ka sellele värskuse lisamiseks. Maitserohelisest peetakse selles peres lugu, iseäranis oma ürdipeenras kasvanust.

“Nüüd on sügavkülm omakasvatatud kraamist kahjuks tühi,” kahetseb Mari-Liis. Salamahti laua taha ilmunud Hans sööb tema jaoks lauale tõstetud taldriku kiiresti tühjaks ja ka Saskial käib lusikas aina suu ja taldriku vahet. Suuremad šampinjonitükid lükkab ta küll kõrvale, ent pisikesed kaovad kõhtu koos muu kraamiga.


RETSEPT
Toortatra- köögiviljawok šampinjonidega

Pane tatar veega keema (1 tass tatart, 1–1,5 tassi vett)
Lase keema tõusta, võta kuumus alt ja lase tatral kaane all ise valmida. Umbes 10 min.

Prae pannil:
• 1 sibul
• 1 küüslauguküüs
• 5 keskmist šampinjoni
• pool paprikat
• peotäis brokoliõisikuid
• peotäis rohelisi ube

Maitsesta soola, pipraga. Lisa tatar, sega läbi. Lisa veel soola, natuke sidrunimahla ja soovi korral veidi sojakastet. Kõige lõpus lisa peotäis hakitud lehtpeterselli.

Print Friendly, PDF & Email