Öö ja hommikutunnid tõid ridamisi elektrikatkestusi (9)

JÄLLE RIKE: Mastaapne voolukatkestus tabas Kuressaaret ja linnaümbrust alles läinud nädalal. Ka siis oli tükk tegemist katkenud kaabliga.
MAANUS MASING

Öö vastu neljapäeva ja samamoodi ka neljapäeva hommik panid nördima mitusada klienti, keda ridamisi toimunud voolukatkestused puudutasid.

Elektrilevi juhtimiskeskuse juhtivspetsialisti Virgo Vaabeli sõnul läks öösel kell 2.23 Sikassaare alajaama lähistel katki elektrikaabel, mis jättis Kuressaares vooluta 245 klienti. Üsna vahetult pärast seda hakkas tõrkuma ka linna sissesõiduringi lähistel asuva Raja alajaama lüliti, mis mõjutas enam kui 600 tarbijat.

“Seejärel õnnestus klientidele järk-järgult vool taastada, ehkki ümberlülitamiste käigus oli korraks kolme minuti vältel ka hetk, kus korraga oli vooluta rohkem kliente,” selgitas Vaabel. Kella 6.07-ks olid Kuressaare tarbijad elektri tagasi saanud ning need rikked mõjutasid eelkõige Marientali piirkonda.

Öösel toimunud hetkelisi voolukadumisi põhjustasid Vaabeli sõnul voolu ümberlülitamised – kuna põhiliin ei töötanud, otsisid dispetšerid võimalusi voolu ümbersuunamiseks, mis omakorda tingis mitmel liinil ülekoormusi ja sellest ka väljalülitamisi.

Tema kinnitusel õnnestus aga hommikul kella 9 ajal saavutada ringtoidete abil stabiilne elektrivarustus. “Meil on elektrivarustuse tõrgete pärast kahju ja vabandame klientide ees,” kinnitas ta.

Kaabli katkimineku täpne põhjus on veel teadmata. “Öösel toimus aga Saare maakonnas mitmeid katkestusi, mis olid tingitud rasketest ilmaoludest – jäite, raske lume ja tuule koosmõjust,” lisas Virgo Vaabel. Sellistel juhtudel tekib tema sõnul võrgus mõnikord pingete ebasümmeetria, mis võib mõjuda ka linnavõrgule. “Ei saa välistada, et see mõjutas ka kõnealust kaabliriket,” nentis ta.

Muud rikked õnnestus öö jooksul kiiresti likvideerida. Kella 13.30 ajal oli vooluta veel 24 klienti Kaarmise küla piirkonnas. “Brigaadid tegutsevad ja loodame mõne tunni jooksul ka neil klientidel elektrivarustuse taastada,” oli Vaabel lootusrikas.

Print Friendly, PDF & Email