Sõjavangi kirjade lugu saab raamatuks (5)

Äripäeva kirjastuse ajalooraamatu ideekonkursi võitis Roland Tõnissoni käsikiri, mis tugineb Kuressaare Nikolai kiriku tornist leitud kirjadele, mis sakslasest sõjavang kirjutas ühele kohalikule elanikule.

Tõnisson leidis 1947. aastast pärit viis koolivihiku täit kirju kolm aastat tagasi, kui ta oli ametis Nikolai kiriku preestrina. Sõjavang Arnold, kes oli pärit ilmselt Lübeckist, täitis need koolivihikud saksakeelsete kirjadega oma tuttavatele. Loetava käekirjaga tekstid räägivad mehe elust Kuressaares ja kohalikest inimestest. Eriti soojade sõnadega kirjutab Arnold ühest vanemast naisest, kes suhtunud temasse lausa emaliku hoolega.

Viimane vihik lõpeb poole rea pealt sõnadega “ärge olge kurvad”. Seega jääb Arnoldi edasine saatus teadmata.

 

Print Friendly, PDF & Email