Haigla tõstab patsientide tuju Navitrolla teostega (9)

KUNST PAKUB LEEVENDUST, on veendunud nii Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane kui ka Eesti tuntumaid kunstnikke Navitrolla.
Maanus Masing

Kuressaare haigla polikliiniku külastajad saavad kunstnik Navitrolla loomingu abiga oma mõtted tervisemuredelt korraks mujale suunata.

“Kui inimesed on haiged, siis nad on oma murede ja hädadega kimpus, kunst võiks seda halba tunnet aga pisut leevendada,” leiab Navitrolla ehk kodanikunimega Heiki Trolla, kelle jaoks eile avatud väljapanek on tema esimene näitus haiglas. “Nagu teame, on pildid justkui uksed teise maailma.”

Kunstniku sõnul sündis idee Kuressaare haiglas näitus teha mullu suvel, kui haigla pealikud ehk juhatuse liikmed külastasid lossihoovis tegutsenud ja Navitrolla loomingut tutvustanud pop-up-galeriid Veranda Vernanda.

“Loomulikult haarasin haigla pakutud võimalusest kinni, sest tänapäeval inimesed ju enam galeriides ei käi, aga kunstnik – nagu iga looja – vajab publikut,” põhjendas Trolla. “Ainuke võimalus on leida üles kohad, kus inimesed käivad.”

“Põhjus, miks me Navitrolla pilte näidata soovisime, on see, et parandada haigla ravikeskkonda ja selle läbi ravitulemust,” ütles Kuressaare haigla ravijuht, hematoloog Edward Laane. “Olen täiesti veendunud, et kunst ravib.”

Laane sõnul toetub ta oma arvamuses erinevatele uuringutele. “Need on näidanud, et see, kui haigeid ümbritseb kunst, elavdab nende kujutlusvõimet, võtab maha pingeid, ärevust ja stressi, sest arsti juurde tulek on inimese jaoks väga stressirohke. On ka leitud, et nende patsientide ravisoostumus, kes käivad raviasutustes, kus on rohkem kunsti väljas, on parem.”

Eile pärastlõunal pidas kunstnik haiglas huvilistele ka loengu “Võlumise võimalustest seeneriigis ja kunstivallas”. Navitrolla rääkis kuulajaskonnale loomisest ja loomingust, selle suhestumisest looduse ja eelkõige seeneriigiga.

Seened on kunstniku loomingus üks läbivaid motiive. “Seened on võrratud, nad on ilusad ja väga koostööaltid. Seened on kõikjal ja seeneniidistik jõuab igale poole.”

Navitrolla esitles oma trükivärsket raamatut, mis annab ülevaate kunstniku viimase 15 aasta loomingust. Lisaks maalidele ja graafikale tutvustab kunstnik raamatus ka muid oma taieseid. “Olen maalinud nii seinale, laevadele kui ka WC-potile, disaininud imelisi skulptuure ja kujundanud koguni kitarri, mis kuulub ühele muusikule ning mis telliti inglise kitarrimeistrilt.

“Ma ise tunnen, et olen teinud ära doktorikraadi väärilise töö,” leidis Navitrolla.

Tallinnas Noblessneris asuva Navitrolla galerii perenaise Lembi Randma sõnul on Kuressaare haiglas ülesseatud väljapanek läbilõige kunstniku loomingust. Näitusel leidub nii vanemaid kui ka uuemaid töid, maale ja graafikat. Väljapanek haigla teisel korrusel ambulatoorse vastuvõtu ooteruumis jääb avatuks vähemalt neljaks kuuks.

Sageli Saaremaad külastava Navitrolla sõnul on Saaremaast saanud vaat et tema teine kodu. “Saaremaa on sama eriline kui Võrumaa – mõlema elanikud räägivad ja mõtlevad natuke naljakalt, elavad kohas, mis erineb teistest ka oma looduse poolest,” rääkis Võrumaal elav kunstnik. “Erilised kandid ja erilised inimesed on mind alati paelunud.”

Print Friendly, PDF & Email