Mareli Rannap paneb Saaremaa rahvariided raamatusse

Loodetavasti mõne aasta pärast on ilmumas telliskivi mõõtu mahukas raamat Saaremaa rahvariietest.

“Idee on koostada selline raamat, kus oleksid tutvustatud kõikide Saaremaa kihelkondade laste, meeste ja naiste rahvariided nii palju, kui neid muuseumides ja kirjanduse põhjal leida võib,” rääkis käsitöömeister Mareli Rannap, kes on ka raamatu põhiautor. Ta lisas, et  puuduvate esemete asemel pakutakse ajaloolise tava ja kohaga sobivaid esemeid.

Lisaks Rannapile on raamatu autorid sõrulane Mari Lepik, kes kirjutab oma kodukandi riietest, ning Türil elav Anu Pink tutvustab kudumeid. Viimasele kuuluv kirjastus Saara peaks tegema ka raamatu kujunduse ja trüki.

Mareli Rannap, kes on Saaremaal varemalt vedanud rahvariiete valmistamise koolitust, nentis, et kuigi Saaremaa rahvarõivaid on muuseumides säilinud palju, kantakse ikkagi vaid teatud kindlate kantide komplekte. “See sisendas mulle teadmist, et Saaremaa rahvariiete kohta oleks väga vaja neid tutvustavat raamatut,” selgitas ta, lisades muiates “et lõpeks ükskord see Muhu riiete ekspluateerimine.”

Rannapi sõnul ei ole raamat plaanis iluraamatuna, vaid ikka väga praktilise käsiraamatuna. “Nii et igaüks saaks selle järgi endale võimalikult eriilmelisi komplekte teha,” kinnitas ta. Lähiajal on teost siiski veel vara oodata, sest tõese ja põhjaliku sisuga raamatu valmimine võtab Mareli Rannapi sõnutsi mitu aastat.

 

Print Friendly, PDF & Email