JUHTKIRI: Sa vaata, kuidas tolmab tee! (1)

Kenasti korda tehtud külas on kena elada. 2015. aastal nii Saare maakonna aasta küla kui ka Eesti aasta küla publiku lemmiku tiitli teeninud Leedri on kahtlemata kena koht. Kaugemalt tulijate jaoks lausa vaatamisväärsus omaette. Kuigi pea poole tuhande aastane Leedri küla kuulub riikliku muinsuskaitse alla, on tegemist elava külaga. Mille asukatel on õigus soovida nii lihtsa ja loomulikuna näivat asja – et nende külatee ei tolmaks.

Tõsi, ajalooliselt on külavaheteed olnud kruusatatud. Küllap aga oleks juba tollal pandud Leedri külateele pigem tolmuvaba kate, kui see vaid võimalik olnuks. Seda, mida tähendas või tähendab praegugi elada tolmava tee naabruses, teavad paljud saarlased. Mõnigi, kelle kodumaja lähedal kulgev tee on saanud tolmuvaba katte, mäletab, kuidas teeäärsete puude-põõsaste lehestikku kattis suviti kuival ajal paks hall “puudrikiht”. Ning kuidas pärast mööduva auto rataste alt paiskunud tolmujoa keskele jäämist võis end tunda tõelise tolmuahvina.

Ajad muutuvad. Kuigi paljud vanad asjad on head, on mõni uus asi parem. Tõsi, kui Leedri külatee mustkatte saab, võib ka ühest heast asjast – Saaremaa ralli legendaarsest Leedri kiiruskatsest – saada ajalugu.

Print Friendly, PDF & Email