Automüüjad tunnistavad varasemast kasinamat aastat (4)

Maanteeameti esmaselt registreeritud sõiduautode statistika näitab, et Saare maakonnas kanti läinud aasta jooksul uusi autosid registrisse ühtekokku 778.

SIISKI RAHUL: Müüginumbrid suurenesid Warma Autos Aivar Johansoni sõnul vähemalt Renault´ ja Dacia sõidukite arvestuses. Sugugi kehvasti ei läinud ka Škodal.
MAANUS MASING

Aasta varem tuli 12 kuu kokkuvõtvaks skooriks maakonnast 833 autot. Kahanenud on maanteeameti sõidukite registriosakonna peaspetsialisti Aime Parve andmeil seejuures ka uhiuute ehk otse tehasest tulnud autode müük.

Kui 2018. aastal müüdi sama väljalaskeaastaga autosid Saare maakonnas 369, siis aasta enne seda soetasid saarlased endale väljalaskeaastaga 2017 autosid kokku 433.

Hoidsid taset

Kuressaare Autoteeninduse, kes müüb KIA-t, Peugeot’d ja Opelit, müügikonsultandi Kristian Teerni hinnangul läks neil mullu siiski päris hästi. “Vaatamata mõningatele tarneraskustele aasta keskel õnnestus müük hoida 2017. aasta tasemel, mis on meie arvates hea tulemus,” leidis ta.

Läinud aasta populaarseimaks margiks osutus nende salongis seekord KIA ja nimelt mudelid Sportage ja Ceed, millest viimasel tuli välja ka uus mudel, on klientide poolt väga hästi vastu võetud, tunnistas Teern. “Siinkohal sooviks tänada kõiki meie kliente hea koostöö ja usalduse eest,” tähendas ta.

Uue aasta müüginumbreid prognoosida on Kristian Teerni hinnangul aga alati keeruline. “Anname endast maksimumi, et pakkuda head teenust. Uusi mudeleid on tulemas ja kindlasti tasub meie pakutavatel autodel silm peal hoida,” soovitas ta.

Toyotasid müüva Tesman Auto kliendisuhete juhi Mart Kesküla hinnangul oli läinud aasta automüük prognooside kohaselt sarnane eelmise aasta müügiga. “2018. aastaga võime rahule jääda, kuna hetkel müügis olevad mudelid on klientide seas jätkuvalt populaarsed,” sõnas ta. Samas on mullusele müügile tema hinnangul kindlasti mõju avaldanud ka uute mudelite saabumine 2019. aastal. “Mitmed kliendid ootavad uusi mudeleid, et valik langetada hiljem,” nentis Kesküla.

Taas kord võib nende esinduse populaarseimaks mudeliks lugeda Toyota RAV4. Alanud aasta tõotab aga tulla väga töine, kuna juba jaanuari lõpus saabub Tesmanisse uus Toyota RAV4. Peatselt on tulemas ka Toyota Corolla ja Toyota Camry uued mudelid. “Lisaks uutele mudelitele on meil loomulikult väga häid pakkumisi praeguste mudelite osas – usume, et meie juurest peaks iga Toyota-huviline leidma midagi sobivat,” oli Mart Kesküla optimistlik.

Suvel oldi passiivsed

Škodade müügiga tegeleva Warma Auto OÜ müügikonsultant Rain Rohumägi tunnistas, et võrreldes eelmise aastaga on müük vähenenud, kuid nemadki võivad üldiselt aasta kokkuvõttes siiski rahule jääda.

Müüginumbrid suurenesid vähemalt Renault´ ja Dacia osas. “Eriti vaikne oli suvekuudel, kuna ilm oli tõeliselt suvine ja inimesed pigem nautisid sooja suve,” tähendas Rohumägi.

Populaarseim mudel Škoda mudelivalikust oli Rohumägi sõnul Kodiaq, järgnesid Karoq ja Octavia. Renault´ mudelivalikust paistsid kõige enam silma aga tarbesõiduk Trafic ja Dacia valikust uuenenud Duster.

Mis puutub alanud aastasse, siis sellelt oodatakse kahtlemata müüginumbrite kasvu. “Selleks annab suure tõuke turule tulev Škoda Scala ja uuenduse läbinud Renault Kadjar,” avaldas Warma Auto müügikonsultant Rain Rohumägi.


Mis autodega saarlased sõidavad?

Vaadates eraldi mulluse neljanda kvartali müüginumbreid, siis esmaselt registreeritud sõiduautode hulgas on olenemata väljalaskeaastast saarlastel enim Škodasid.

Mullu viimase kvartali jooksul registrisse kantud sõidukitest, millel on väljalaskeaastaid seinast seina, on Škodasid saarlastel 23. Samas arvestuses on neil kohe kannul Volkswagenid – 22. Kolmandal kohal on aga Toyota, mida kanti Saare maakonnas mullu neljandas kvartalis registrisse 20.

Mercedes Benz on auto, mida samal ajal kanti registrisse 18. Volvosid registreeriti 16, KIA-sid 16, Audisid 14 ja BMW-sid 13. Ülejäänud marke jõudis mullu viimases kvartalis registrisse alla kümne. Erilisem nende hulgast oli nt väljalaskeaastaga 1933 Packard Eight.

Vaadates läinud aasta kolme viimase kuu jooksul registrisse kantud autosid aga lähtuvalt väljalaskeaastast ehk lugedes kokku eraldi vaid väljalaske­aastaga 2018 sõiduautod, siis nende puhul oli aasta lõpul populaarseim mark Škoda, mida registreeriti 18. Pea sama populaarne oli viimases kvartalis ka üks saarlaste kauaaegsetest lemmikutest Toyota 15 uhiuue autoga. Registrisse kanti ka 11 väljalaskeaastaga 2018 KIA-t, kuus Hondat ning võrdselt viis Opelit, Daciat ja Peugeot’d.

Ülejäänud uhiuusi marke soetasid saarlased aasta viimastel kuudel üks kuni kolm. Ühtegi tutikat BMW-d, Daewood, Fiati, Chevrolet’d, Mitsubishit ega Jeepi viimases kvartalis registrisse ei kantud.

Print Friendly, PDF & Email