JUHTKIRI: Mis siis maimukesele nimeks saab?

Andreseid ja Annesid elab Saaremaa vallas kumbagi paarsada, Toomaseid ja Sirjesid pisut vähem. Ka praegusel ajal on oma moenimed – vaadakem või mullust Saaremaa vallas pandud eesnimede statistikat. Koguni kuus pisitirtsu said nimeks Lenna, neli poissi aga Kenneth. Sama palju lisandus Robineid.

Ometi on üsna kahtlane, kas praeguse aja mõne popi eesnime kandjaid meie saartel aastakümnete pärast lausa sadades leidub. On ju nimede endi valik suurem ja reeglid nimede panemisel – mis on lubatud ja mis mitte – tunduvalt leebemad kui toona. Ka on vanematel võimalus võtta lapsele nime valimisel eeskuju laiast maailmast. Kui mitukümmend aastat tagasi oli mõne raamatu-, filmi- või spordikangelase järgi lapsele nime panemine pigem erand, siis tänapäeval üsna laialt levinud komme.

On muidugi ka neid, kes eelistavad traditsioonilisi või lausa vanaaegselt kõlavaid eesti nimesid, teised jällegi eelistavad lapsele valida nime, mis kõlaks suupäraselt ka väljaspool Maarjamaa piire. Kõige tähtsam on aga, et laps ise tulevikus oma nimega rahul oleks.

Print Friendly, PDF & Email