SÜG-i uus kabaree viib keelatud maailma

AVANUMBER: Saarte Häälel oli haruldane võimalus näha 29. kabaree avanumbrit. Pildile jäid esiplaanil vasakult Uku Pokk, keskel Aleksandra Männik, paremal Melani Koov. Taga vasakul Sarah-Lisee Laipaik, taga paremal Anu Kull.
Maanus Masing

Eile õhtul traditsiooniliselt õpetajatele esietendatud Saaremaa ühisgümnaasiumi 29. kabareelavastus koosneb 23 numbrist ja kestab veidi vähem kui kaks tundi.

Avalikkus peab suurt esikat ootama 18. jaanuarini. “Ma ei julge midagi öelda,” naeris hetk enne eilset peaproovi 11.a klassi õpilane Aleksandra Männik, kui küsisin, kas oodata on väga head etendust. Ta arvas, et esietenduse eel on olukord üsna rahulik, suurt segadust ei ole. Tavapäraselt käis eile veel viimasel hetkel näiteks dekoratsioonide valmimine ning lavale sai üles ka kabaree-etenduse pealkirjaga silt.

Traditsiooniliselt ei näe kabareed enne ettekandmist mitte keegi peale osalejate ja klassijuhatajate. Eile olid asjaosalised nõus 23 numbrist koosnevalt ja kaks tundi kestvalt vaatemängult veidi saladuskatet kergitama. “Le mond sans joie,” on Aleksandra sõnul selleaastase kabareelavastuse pealkiri.

Eesti keeles tähendab see “Maailm ilma rõõmuta”. Kuigi etenduse sisust väga rääkida ei taheta, ütles Aleksandra, et jutt on maailmast, kus meelelahutus keelatud.

Kuidas lugu kulgeb ja kuhu jõuab, peab tulema ise vaatama. “Igatahes pärast pausi on meil kavas midagi vägevat,” kinnitas Aleksandra Männik. Üks on kindel – kabaree viimane number on pea alati kordamisele tulev kankaan.

SÜG-i 102. lennus on kokku 70 õpilase ringi, kellest 60 kabarees kaasa löövad. Igal tantsunumbril on oma lavastaja, mõnel lavastajal on numbreid mitu.

Aleksandra sõnul algasid ettevalmistused juba suvel, proovideni jõuti septembris ning novembris oli kõige pingelisem tööperiood. Nagu ikka, tuleb sel ajal koolitöö arvelt lõivu maksta. “Kooli me jõudsime küll, aga kas tulemused nüüd kõige paremad olid, on iseasi,” tunnistas Aleksandra Männik ja lisas, et õpetajad on väga vastutulelikud olnud.

Kabaree maksumus on ligikaudu 9000 eurot. See hõlmab näiteks riideid, valgustust, tehnikat ja muud sellist. Hea üllatusena tuli, et kui nad Hooandjast 1000 eurot küsisid, saadi tegelikult kokku 2130. Männik naeris, et rohkem saadud raha ei tähenda, et midagi oleks üle jäänud. “Kõik kulub alati ära,” kinnitas ta, tänades ka erinevaid koostööpartnereid ja toetajaid, kes on igal moel õla alla pannud.

Saarte Hääl pinnis arvamust ka pea kõiki SÜG-i kabareesid näinud tehniku Andreas Noore käest, kes naerdes keeldus vastamast. “Kõik küsivad, kuidas on. Ma ei võrdle kunagi erinevaid kabareesid. Igaüks on oma nägu,” ütles ta. Seda Noor küll kinnitas, et tööd on 102. lend kõvasti teinud. “Nad on üksmeelne suur pere,” tõdes ta.

Print Friendly, PDF & Email