Saksamaal on jõuluvanade põud (7)

SUUR NÕUDLUS: Kui Saksa ajakirjandust uskuda, on Saksamaal tänavu mitmes piirkonnas nappus jõuluvanadest. Varem nägid tudengid jõuluvana tegemises hõlpsat rahateenimisvõimalust, nüüd on aga nii, et noored pühade ajal töötama eriti ei kipu.
SPIEGEL.DE

Vanal ajal olevat jõuluvana saabunud saaniga, mille ette olid rakendatud põhjapõdrad. Tänapäeval tuleb ta aga kas isikliku sõiduauto või siis ühiskondliku transpordiga. Kui üldse tuleb – lööb Saksa ajakirjandus häirekella.

Nimelt on Saksamaa mitmes piirkonnas sel aastal vähe lootust, et jõuluvana võiks pühade ajal külla tulla. Kui just mõni pereliige kätte ei võta ja ise jõuluvanaks ei kehastu.

Nõudlus ületab pakkumist

“Erakorraline olukord: Saksimaa pered võivad jääda jõuluvanata!” kirjutas ajaleht Dresdner Morgenpost. “Jõuluvanade nappus valmistab meile meelehärmi,” kordas sama sõnumit Mitteldeutsche Zeitung.

Millest siis säärane probleem? Miks on Saksamaal tekkinud puudus valget habet, punast kuube ja mütsi kandvatest ning kingitusi jagavatest meestest? Seni on neid alati saanud väikese raha eest (alates 30-st ja lõpetades 70 euroga) tellida spetsiaalsetest firmadest, tööturult või siis üliõpilasorganisatsiooni Deutsche Studentenwerk (DSW) kaudu. Viimati mainitud organisatsioon pakkus niimoodi tudengitele taskuraha teenimise võimalust, kusjuures jõuluvana töörõivad anti neile kasutada tasuta.

“Noortel pole vähimatki soovi töötada puhkepäevadel või pühade ajal,” ütles ajakirjandusele Alam-Saksi Liidumaal Celle linnas tegutseva jõuluvanasid vahendava agentuuri omanik Willi Dahmen. Tema sõnul ületab nõudlus jõuluvanade järele pakkumist juba ammu.

Dahmen lisas, et praegu võiks ta tööd anda veel vähemalt 30 kuni 40 inimesele. Sealhulgas tuleks täita ka firmade tellimusi. Firmad maksavad aga palju kõrgemat tasu kui eratellijad. Paraku on neid inimesi, kes sooviksid jõuluvana teha, Saksamaal iga aastaga aina vähem ja vähem.

Päevas kuni 500 eurot!

Senine praktika on näidanud, et need, kes nõustuksid jõululaupäeval jõuluvana mängima, teeniksid ühe õhtuga vähemalt 500 eurot! Kui aga jõuluvana oskab ka kitarri mängida ja laulab hästi, võib tasu olla veelgi kõrgem. Nii vähemalt lubas oma tudengitele Jana Judisch, kes töötab DSW Berliini filiaalis.

Sellest hoolimata on soovijaid ikkagi vähe. Sedavõrd vähe, et esimest korda 70 aasta jooksul pidi DSW üldse loobuma jõuluvanade vahendamisest.

Ajalehe Dresdner Morgenpost töötajad otsisid internetis veebilehti, kus pakutakse tööd jõulude ajaks. Kõikjal otsitakse praegu jõuluvanasid: kuus vaba kohta, kolm tööpakkumist, isegi 14…

Muide, Saksa eraagentuurid pakuvad selle töö eest töötukassaga võrreldes palju kõrgemat tasu. Töötukassa tegeleb peamiselt töötutega. Kuid ka töötud eriti ei torma lastele kingitusi jagama, nende salme kuulama ja neilt pärima, kas nad on ikka selle aasta jooksul hästi käitunud.

Tundub, et mis siin siis nii rasket on? Läbid lühikese koolituse, saad vastava kostüümi tasuta kasutamiseks, vestled lapsega 15–20 minutit, annad talle üle tema vanemate ostetud kingituse. Ja kui sa lapsele meelejärgi olid, võid tema papalt ja mammalt ka jootraha saada. Aga soovijaid ikkagi ei leidu. Nii ei jäägi Saksa ajalehtedel muud üle, kui kirjutada uudislugusid, mille pealkirjad hüüavad: “Vajatakse kiiresti jõuluvanasid!”

Print Friendly, PDF & Email