Valjala osavallakogu tahab ühinemistoetuse osas selgust (14)

KAIDO KAASIK: Võib-olla ei olegi midagi. Aga kui ei räägita, siis tekivad kahtlused.
MAANUS MASING

Valjala osavallakogu tahab Saaremaa vallavalitsuselt täpsemaid selgitusi ühinemistoetuse kasutamise ja piirkondlike investeeringute ajakava kohta.

Senised selgitused meid ei rahulda, ütles osavallakogu juht Kaido Kaasik. “Tahame selgust saada nii ühinemisraha kohta kui ka investeeringute osas. Me ei ole siiani aru saanud, kuidas need järgmise aasta eelarves kajastuvad.”

Ühinemisraha kulutamine koondamisteks on Kaasiku sõnul lihtsalt ümmargune jutt. “Tehku Exceli tabel ja saatku ära. Siis on asi selge ja saab päevakorrast maha võtta,” rääkis ta.
Kaasik märkis, et ühinemislepingus on kokkulepe, mille kohaselt saab iga piirkond ka investeeringud.

“Meil konkreetselt kooli võimla ja staadion. Oma eelarvest oleks Valjala vald jõudnud need juba sel aastal ära teha, aga uues vallas on tööd lükatud aastatesse 2020–2021. Samas on võimla väga viletsas olukorras,” lausus Kaasik. Tema sõnul on selle juures arusaamatu, miks osa piirkondi on teistega võrreldes rohkem eelistatud. Näiteks Orissaare.

“Ma olen aru saanud, et seal on eelmiste juhtide poolt vigu tehtud, üle laenatud. Valjala vald, mis ei laristanud ja suuri laenusid ei teinud, kannatab nüüd just nagu topelt. Tegime investeeringuid vastavalt võimekusele, enne ühinemist ligadi-logadi ei laenanud. Ja nüüd karistatakse selle eest veel korra!” ei varjanud ta Valjala inimeste pettumust.

Asjad paistavad Kaasiku sõnul uues vallas üldse logisevat. “Me tahaks, et selgus oleks majas. Uus eelarve annab juba kaheksanda klassi referaadi mõõdu välja. Esimene oli nagu lasteaia oma. Selles mõttes on areng toimunud, mis on positiivne. Kui järgmisel aastal tuleb juba keskkooli tasemel referaat, siis ju asi liigub. Samas tõid mitmed osavallakogu liikmed välja, et suhtumine vallavalitsuses on tõrjuv,” rääkis Kaasik.

Kaido Kaasik ütles, et katsub pärast jõulupühi vallavalitsuse liikmetega neil teemadel rääkida. “See on ju ikka meie ühine asi ja tuleb katsuda seda edasi ajada,” arvas ta.

Valjala osavallakogu tegi vallavalitsusele ettepaneku hakata laste sünnikirju välja andma kord kuus. Lisaks soovib osavallakogu, et tänavavalgustus põleks pimedal ajal toimuvate ürituste ajal Valjala asulas pikemalt, et inimesed näeksid pärast ürituse lõppu koju minna.


KOMMENTAAR
Teemat on vaja täpsustada

Madis Kallas: Esmalt vabandan vallavanemana nende ees, kes on tundud vallavalitsuse poolt tõrjuvat suhtlust. Mis puudutab piirkondade investeeringuid, siis selles osas oleme kõigile osavallakogudele selgitusi andnud ja seda ka teiste küsimuste kohta peale eelarve. Mis puudutab just Valjala kooli ning staadioni investeeringuid, siis täpsustan need teemad abivallavanem Helle Kahmiga veel sellel aastal üle ning siis saame korraldada kohe ka kohtumise osavallakogu juhiga.

Print Friendly, PDF & Email