LUGEJA KIRI: Lund sajab ja sahad puhkavad (48)

Pühapäeva õhtul tabas meid kõiki suur jõuluimede ootus. Kas tõesti saab sel aastal valged jõulud?

Kui selline lapsemeelne hoiak lume suhtes korra kõrvale jätta, siis on meil murekohti küll.

Lund hakkas suuremal hulgal taevast alla tulema juba kella kuue ajal õhtul. Ometigi oli veel isegi enne kella üheksat meie peatänav (see osa, millel autoga sõita kannatab) lumest täielikult puhastamata. Tekib küsimus, kus on teehooldusmasinad? Kas nendele ei maksta mitte tasu juba ammuilma ootetöö eest? Aga kui on vaja tegutsema hakata, siis miks lastakse tänavad täis sadada?

Kõik, kes autoga liiguvad, teavad ju seda, et ei ole hullemat asja talvel, kui rööbastesse sõidetud teed. Kui esimest lund kibekiiresti ära ei koristata, siis ju tekibki sarnane probleem ja kõva külma korral võivad teed lahti minna alles mitme kuu pärast. Selliseid juhuseid on ju olnud küll ja veel. Õnneks ei ole viimastel aastatel meie külmad ilmad niivõrd püsivad. Aga paratamatult ei suudaks ettegi kujutada, kui meile tuleksid sellised talved, mis olid aastakümneid tagasi.

Soomelt oleks meil õppida nii mõndagi. Nii kui taevast lund sadama hakkab, on põhiteede ääres masinapark ammu liikvel. Eesmärk väga hea – enne lume ja jäite tekkimist teid soolatakse ja lumesaju korral pühitakse esimene lumi ära võimalikult kiiresti, et vältida just nende rööbaste tekkimist, mis teeolud väga karmiks teevad. Eesti on e-riik, kus inimesed saavad tuludeklaratsiooni internetis vaid loetud sekunditega ära esitada, aga kohati elame ikka paarikümne aasta taguses ajas.

Räägime ju nulltolerantsist ja hukkunuga lõppevate liiklusõnnetuste vähendamisest, aga selliseid asju ei saa ju ära hoida, kui põhiteed on sõna otseses mõttes sõidukõlbmatud. Ka väga väikese kiirusega saab nendel teelõikudel põhjustada fataalse õnnetuse. Autokoolis ja libedasõidul ei õpetata ühtegi juhti kasutama sõiduautot kui lumesaani. Ent just selline olukord autoga ju tekib, kui asfaldi peale on tekkinud juba mitmesentimeetrine lumekiht. Auto käitub hoopis teisiti kui tavalise libeduse või jäite korral.

Siit küsimus, et kuhu see maksumaksja raha läheb, mis peaks meie teed ka esimese lumesaju korral puhtana hoidma? Kas teehooldusmasinad töötavad samuti tööpäeviti kaheksast viieni? Või vaadatakse selle järgi, et kui on üks sentimeeter lund maas, siis selle pärast pole mõtet püsti tõusta? Väga vale suhtumine. Just need esimesed sentimeetrid ongi väga tähtsad.

Rõhutan veel, et jutt ei käi külavaheteedest, vaid meie peatänavast ja põhimaanteedest.

Kuressaare elanik


KOMMENTAAR
Suur töö tehti öösel, päeval viimistleti

Mikk Tuisk, Saaremaa vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja:

Lund hakkas eile õhtul Kuressaares korralikumalt sadama kella 18 paiku ja sellega oldi arvestatud. Erinevalt inimese arvamusest, et esimeste helvestega peab ka sahk välja sõitma, see paraku nii ei ole. Kuna oli näha, et kraadid on ja jäävad plussi poolele, siis ei puistatud teedele ka eelnevalt lisasoola, sest teedel oli juba eelnevatest päevadest piisavalt soola peal, et lumi sinna kinni ei jääks.

Hooldemasinad läksid välja kell 1.30 öösel, kui lumesadu oli järele jäänud. Hommikuks, kui tänavatel uuesti tihedam liiklus algas, olid linna tänavad ja suuremad kõnniteed puhastatud. Päeval viimistleti veel erinevaid kohti lisaks, kuid suur töö oli ära tehtud öösel.

Print Friendly, PDF & Email