Maal Nasva sadamast jõudis üle aastakümnete Nasvale (1)

Kunstisõber ja metseen Märt Käesel soetas akvarellmaali Nasva sadamast, mille on maalinud kunstnik Karl Burman aastal 1963.

MAAL JÕUDIS KOJU: Märt Käeseli ostetud akvarellmaal Nasva sadamast on maalitud 1963. aastal.
MAANUS MASING

Maaliga eile hommikul Kadi raadio saates “Keskpäev” käinud Märt Käesel avastas taiese umbes kahe aasta eest. Toona saatis Nasva külavanemaks saanud Piret Kuldsaar talle lingi, millelt ta maali avastas.

“Mõtlesin, et ohoo, odav see kindlasti olema ei saa,” tähendas Käesel. Kui ta asja lähemalt uurima asus, selgus, et hind oli tõepoolest krõbe. “Mõtlesin seepeale, et aeg ei ole veel küps,” lisas ta.

Umbes kaks kuud tagasi koputanud keegi Käeseli südametunnistusele maali osas uuesti – kas nüüd või mitte kunagi. “Võtsin kätte, vaatasin internetist uuesti, kas see on alles, ja oli,” kõneles Käesel. Sellele oli vahepealsel ajal tehtud pakkumisi ja neile oli ka vastatud. “Öeldi, et kallid inimesed, nii odavalt kunsti ei müüda ja punkt,” märkis ta.

Käesel lasi veel paar päeva mööda ja tegi siis ka omapoolse pakkumuse. Vastust ta ei saanud, mistap arvas ta, et ju see samasugune saab olema, kui teistegi pakkumiste puhul. “Aga läks teisiti,” muheles ta.

Käeselil oleks hea meel, kui ta saaks maali mingiks ajaks üles sättida Nasva klubi seinale. “Inimestel on kindlasti selle vaate ja nende talumajadega, mis paistavad üle Nasva jõe seal, ja töökoja ning mõrrakuuriga palju mälestusi,” arvas ta. Seda enam, et tal endalgi on need mälestused olemas. Koht maalil on täiesti tuvastatav.

Märt Käesel on Burmani maalimisaegadest Nasval kõnelenud nt ajaloohuvilise Kalle Keskülaga, aga viimasele mainitud kunstniku nimi suurt midagi ei öelnud. “Kuid temal on ühe teise kunstniku taies kodus olemas,” nentis Käesel.

Maali soetamisse suhtus Käesel aga koguni nii tõsiselt, et kui ta Saaremaalt sellele sobivat raami ei leidnud, läks ta Tallinna ja otsis sobiva välja sealt.

Print Friendly, PDF & Email