Maru lugu hargneb otse Kuressaare tänavatel (3)

PEDAGOOGILINE KÜSIMUS: Kuressaare gümnaasiumi kirjandusõpetaja Marit Tarkin uurib autorilt, kuidas tema uut lasteraamatut koolis õpilastega võiks käsitleda.
RAUL VINNI

Aarne Mägi esitles eile Kuressaare Rahva Raamatus lasteraamatut “Maru lugu”, mille peategelane Maru just oma nime väärilisse loosse sattub.

Mägi selgitas esitlusel, et raamatu kirjutamise mõte hakkas hargnema kolm aastat tagasi seoses Kuressaare Linnateatris tema enda poolt lavale toodud lastetükiga “Minu ema on päkapikk”. Sellele sai kihte juurde kasvatatud ja peagi oli paraja raamatu mõõtu lugu koos. Omaenda isiklikke kogemusi on autori sõnul raamatus üsna vähe, kõige enam inspireerisid teda loo kirjutamisel hoopiski poeg Uku ja tütar Sissel.

“Lugu on väljamõeldis, välja arvatud see, mis toimub kaevumajas. Ma ei saaks öelda, et see on minuga juhtunud, kuid sellest majast käin ma siiani väga suure austusega mööda,” sõnas ta. Kaevumaja, millest autor räägib, asub Kuressaares Uue ja Kaevu tänava nurgal. Üleüldse on raamatu tegevuspaik, iseäranis illustratsioonidel, äratuntavalt Kuressaare, kuigi peategelase Maru kodu Kauba tänaval asub küll olematus majas. Päris elus kasvab selle koha peal must mänd.

Raamatut võivad autori sõnul lugeda kõik, kes vähegi pikemat teksti lugeda suudavad. Ja teos on suunatud neile, kes oskavad ja julgevad unistada. “Unistada tuleb suurelt. Ja unistustel on omadus aeg-ajalt ka täide minna,” lausus ta.

“Maru lugu” on Aarne Mägi teine lasteraamat. Esimene, “Ruudi”, valmis koos Aare Toikkaga ja selle põhjal tehti ka samanimeline lastefilm. Rääkides võimalikest järgmistest kirjatöödest, viitas Mägi oma isa-ema juures maal elavale taksikoerale nimega Taki. “See on nii maru koer, et ma tahaks, et loo autor oleks just tema. Ta on nii tark, et temal oleks meile, inimestele küll päris palju tarkust edasi anda,” lausus ta.

Print Friendly, PDF & Email