Kurisoo võitleb kodanikuühiskonna hääbumise vastu (5)

Erakond Isamaa tahab nn katuseraha raames eraldada 50 000 eurot kaks kuud tagasi asutatud MTÜ-le Sokratese Klubi, mille üks asutajaliige on Isamaa Saaremaa piirkonna juht Taavi Kurisoo.

Klubi juhatuse liikme, Isamaa Saaremaa piirkonna juhi Kurisoo sõnul kavatsetakse selle raha eest korraldada eeskätt noortele suunatud koolitusi, et rääkida ühiskonna korraldusest, maailmavaadetest ja filosoofiast. “Soovime oma tegevusega panna inimesi ühiskondlikel teemadel rohkem kaasa mõtlema ja tundma ennast ühiskonna osana,” ütles ta.

Taavi Kurisoo sõnul on nad koos MTÜ kaasasutaja Tõnu Mungaga korraldanud oma kulu ja kirjadega Sokratese klubi nime all harivaid üritusi juba ligikaudu aasta. Tehtud on ülevaade Saaremaa valla toimimisest, lähiajal räägitakse aga sellest, kuidas lugeda Dostojevskit. Ehk siis laiemalt võttes inimloomusest ja keerulistest moraalsetest küsimustest.

Koolitustega sai Kurisoo sõnul alustatud, kuna teda häirib kodanikuühiskonna hääbumine Eestis. Inimesed on järjest vähem teadlikud, miks ja kuidas ühiskond toimib ning mida saab ühiskonnas mõjutada. Selleks, et ühiskonnas kaasa rääkida, tuleb tunda selle ülesehitust, toimimist ja varasemate põlvkondade tehtut. Peab mõistma ja teadma, milline on inimloomus, mida saab ühiskonnas muuta ja mida mitte.

Kurisoo märkis, et Eestis tajub üha rohkem inimesi, et neil ei ole enam võimalik ühiskonnaelus kaasa rääkida. Rail Balticu trassivaliku pealesurumine ja liighoogne metsaraie ainult süvendavad sellist arusaama. “Võimu ja rahva vahelise lõhe suurenemine on kõige ohtlikum asi, mis demokraatlikus ühiskonnas üldse saab toimuda,” lausus Kurisoo.


Kuidas saame olla veendunud, et kavandatav toetus ei lähe Isamaa valimiskulude katteks?

MTÜ Sokratese Klubi eesmärk ei ole tegeleda MTÜ alt erakondliku kampaaniaga, vaid panustada ühiskonna harimisse. Juhul, kui toetus eraldatakse, on meie tegevus avalikkuse kõrgendatud tähelepanu all ja katsed MTÜ raha erakonna kampaaniaks kulutada teevad erakonnale kasu asemel kahju. MTÜ Sokratese Klubi ei palka antud raha eest endale töötajat, korralduslik töö tehakse ikka vabatahtlikkuse alusel.

Erakondade kampaaniakuludel ja varjatud kampaaniatel hoiab silma peal erakondade rahastamise järelevalve komisjon, kes ilmselt pöörab tähelepanu ka meie tegevusele. Kui riigikogu otsustab meile raha eraldada, ei jõua see MTÜ arvele enne tulevasi riigikogu valimisi.

Print Friendly, PDF & Email