Riik loodab Maadevahe reostuse koristada järgmisel aastal

Keskkonnaministeerium loodab, et endise Maadevahe asfaltbetoonitehase jääkreostuse likvideerimistöödest mahajäänud 15 000 kanti reostunud pinnast õnnestub koristada järgmisel aastal.

Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja Rene Reisner andis kirjas Saaremaa vallale teada, et ministeerium on asunud korraldama rahastamise leidmist asfaltbetoonitehase alale ladustatud pinnase võimalikult kiireks äraviimiseks. Eeldatavalt lõpetatakse töö 2019. aasta jooksul. Juhul kui rahastamise leidmine venib, konserveeritakse käitlemata pinnas ajutiselt.

Sel suvel läbiviidud Maadevahe asfaltbetoonitehase keskkonnareostuse 2,6 miljoni eurose eelarvega likvideerimistööde käigus selgus, et eeldatud 21 000 kantmeetri reostatud pinnase asemel tuleb ära vedada koguni 36 000 kanti ja see läheb arvatust ligemale 900 000 eurot rohkem maksma.

Üleliigne 15 000 m3 pinnast ladustati ajutiselt töödeaegsele laoplatsile riigile kuuluval Jõekääru katastriüksusel. Rene Reisneri sõnul ei kujuta pinnase lühiajaline ladustamine eeldatavasti täiendavat ohtu Maadevahe jõele ja põhjaveele. Reostusohu tekkimisel paigaldatakse Maadevahe jõele aga õlitõkkepoomid.

Röösa külas asuva endise asfaltbetoonitehase ala jääkreostuse ohutustamistööde mahud määrati kindlaks aastatel 2014–2015 tehtud reostusuuringutega. Reostuse tegeliku mahu tuvastamist takistas ala keeruline geoloogiline ehitus. Asfaltbetoonitehase käitamise ajal muudeti korduvalt maasiseste kütusemahutite asukohti, lisaks juhtus seal minevikus palju kütuseavariisid.

Maadevahe endise asfaltbetoonitehase ala jääkreostuse ohutustamistööd tegid keskkonnaministeeriumi tellimisel AS Merko Ehitus Eesti ja KMG Inseneriehituse AS. Töövõtja lõpetas lepingus fikseeritud tööd oktoobris.

Print Friendly, PDF & Email