REPLIIK: Vallavalitsus tõstab laevas mässu (14)

Andres Tinno

Laupäevast Saarte Häält lugedes tabas mind siiras üllatus. Selle põhjustas abivallavanem Marili Niitsi väljaütlemine volikogu viimasel istungil tehtud sotsiaalosakonna struktuurimuudatuse kohta. Tema ei olevat volikogu otsusega päri. Lugesin kohe mitu korda. Paraku jääb ikka tunne, et vallavalitsusel on volikogust ja volikogu otsustest “suva” ja vallavalitsus ei peagi volikogu millekski.

25 poolthäälega, mis on sisuliselt 3/4 volikogust, kinnitatud struktuuri otsust vaidlustada ja öelda, et me teame ise paremini, kuidas asjad peavad käima – see meenutab mässu laevas.

Volikogu on piltlikult öeldes Saaremaa vallas laevakapten ja kui ta annab korralduse, siis tüürimehe ja meeskonna kohus on vastavat käsku täita.

Saaremaa vallavalitsus on ilmselgelt unustanud valitsuse ja volikogu seadusega paika pandud rollid ja kohustused. Unustanud selle, et volikogu on seadusandlik võim ja vallavalitsus täitesaatev võim. Täidesaatva võimu roll on viia ellu volikogu otsuseid ja kui need ei sobi, siis tuleb laevalt lahkuda.

Riigikogusse kursi võtnud vallavanema asemel vallajuhiks pürgiv Marili Niits peaks endale aru andma, et sellised väljaütlemised talle plusspunkte ei too.

Neljapäevase struktuurimuutuse puhul käitus volikogu õigesti ja ainuvõimalikul viisil. Volikogu ei tohi laskuda nii madalale, et hakkavad oma otsustega lahendama vallavalitsuse “kodutülisid”. Sellega peab vallavanem ise hakkama saama ja kui mõne vallaametnikuga on probleeme, siis on vallavanema ülesanne ta vabastada, mitte tulla sellega volikogu saali. Tulla volikokku struktuurimuudatustega, mille taustaks on isiklikud arusaamatused, näitab valitsuse võimetust otsuseid langetada. Siin ei oska soovitada vallavalitsusele muud, kui valla juhtimisel tuleb vahel selg sirgu lüüa ja teha vajalikud muudatused. Või tunnistada oma suutmatust. Kindlasti on kõige rumalam tegu volikogule vastu hakata.

Andres Tinno,
Saaremaa vallavolikogu liige

Print Friendly, PDF & Email