Sulgemise asemel rohkem osalist tööaega (19)

Raamatukoguvõrgu ümberkorraldamisel eelistab Saaremaa vald haruraamatukogude sulgemise asemel selle töötajate säilitamist osalise tööajaga.

Raamatukogude struktuurimuudatus puudutab nii praegust maakonna keskraamatukogu, kus koormusi vähendati 1,5 ametikoha võrra, kui ka tulevasi haruraamatukogusid, nagu Kihelkonna, Sandla, Pihtla, Kärla ja Leisi, kus koormust vähendati 0,5 ametikoha võrra. “Raamatukogude puhul, kus jäi alles 0,5 ametikohta, teeme raamatukogu juhatajatele pakkumise jätkata senist tööd, kuid vähendatud koormusega,” ütles valla kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Mihkel Tamm.

Lisaks vähendati Kaali raamatukogus koormust 0,3 ametikoha võrra, Pärsama ja Randvere raamatukogus 0,25 koha võrra ja Tornimäe raamatukogus 0,1 võrra.

“Meie eesmärk oli raamatukogusid mitte sulgeda ja me soovime, et raamatukogude teenused jääksid kõikidesse piirkondadesse alles. Oluline on, et teenuse kvaliteet ei halveneks, kuid me peame reaalselt vaatama, kas ja kui suur on raamatukogu töötajate koormus ning kuidas ja kuhu maksumaksjate vahendeid suunatakse,” rääkis Tamm.

Kihelkonna raamatukogu juhataja Maret Kaju ei varjanud, et töökoormuse vähendamine täiskohalt poolele talle tuska teeb. Eriti nördimapanev on tema sõnul see, et otsused on tehtud nii, et raamatukogutöötajate endiga pole silmast silma suvatsetud rääkidagi. “Meist mindi mööda, sel nädalal saadeti tabel laiali. Ja nüüd inimesed ei maga, ei söö, ei saa tööd teha. See, mis toimub, ei ole normaalne!” sõnas ta.

Koormuse vähendamine tähendab Kaju sõnul raamatukogu lahtiolekuaja vähenemist. See aga mõjutab otseselt kohalikke inimesi, kelle jaoks teenus halveneb. “Ega meie raamatukogu pole selles süüdi, et lapsi ja inimesi vähemaks jääb,” sõnas juhataja ja lisas, et raamatukogus ei käida mitte ainult raamatuid laenutamas. See on nagu kultuuriasutus, kus saadakse kokku ja tehakse palju muudki. Kasvõi internetipunktis pangaülekandeid.

Kaju sõnas, et suure valla loomisel lubati, et elu läheb paremaks, aga tegelikkus on vastupidine ja asju, mis väikeste valdade puhul probleemideta toimisid, tõmmatakse nüüd halastamatult kokku.

Mihkel Tamm selgitas, et tänu struktuurimuudatustele on vallal võimalik teiste raamatukogude juhatajate palkasid natukenegi tõsta. Ta lisas, et tegemist on ebameeldiva ja ebapopulaarse otsusega, kuid tuleb vaadata suurt pilti ja seda, kuidas kogu valla all­asutused mõistlikult ja efektiivselt toimiksid. “Täname kõiki, keda struktuurimuudatused puudutanud on, mõistva suhtumise eest ja nende panuse eest meie lugejate harimisse aastate jooksul,” sõnas ta.

Print Friendly, PDF & Email