FOTOUUDIS: Vahase saare mehed võtsid Raegaleriis vastu tänukirjad (2)

FOTO: Maanus Masing

Kodanikunädala seltside ülesel õhtul “Videvikusaaga Vahasega” Kuressaare Raegaleriis tunnustati eile väikesaare hoidjaid Arvi Preid ja Lembit Uustulndi (fotol).

Loodusõhtu ühe korraldaja, Saaremaa Kodukandi eestvedaja Reet Viira sõnul on mõlemad mehed seda väärt, et neid tehtu eest kodanikunädalal tänada.

Arvi Prei on Vahase saarega seotud juba aastakümneid. Eile pajatas ta huvilistele põnevaid lugusid saare rändrahnudest. Neist suurim on 5,1 meetri kõrgune kivimürakas, mille otsa on saart külastanud turistid püüdnud ikka ronida. “Nooremaid loodushuvilisi, kellel pole erilisi raskusi mööda astanguid kivile ronimisega, on järjest vähemaks jäänud. Tegin redeli ja nüüd saavad ka eakamad kivi otsa, et viie meetri kõrguselt saart uudistada,” rääkis Prei.

Ülo Tuulik rääkis eile Abruka ja Vahase inimeste omavahelisest suhtlemisest. Tänukirja vastu võtnud Arvi Prei märkis, et käib üsna tihti vaatamas, kas kivid saarel alles. Siiani pole ühtegi kaduma läinud.

Kirjanikul ja kaptenil Lembit Uustulndil on Vahasel suvemaja. “Ma täpselt ei oskagi öelda, millal isa (kirjanik Albert Uustulnd – A. L.) Vahase enda jaoks avastas. Maja sai ta seal valmis 1966. aastal. Palju on räägitud sellestki, et papa Vahasel palju kirjutas. Tegelikult on see ilus legend. Aga saare on ta oma romaanis “Tuulte tallermaa” Sarviku saarena prototüübiks võtnud küll,” selgitas Lembit Uustulnd.

Harrastusornitoloog Hillar Lipp näitas slaidiprogrammi saare loodusest ja rääkis Vahase lindudest.

Print Friendly, PDF & Email