Saarlasest soojaärimees tegi ajaloolise tehingu (5)

Saaremaalt pärit Kristjan Rahu müüs enamusosaluse kaugküttega tegelevas Utilitase kontsernis suurele Austraalia varahaldusfirmale First State Investments. Kokku saavad suurosanik Rahu ja väikeosanikud 320 miljonit eurot. Teiste seas on väikeosanik ka saarlane Erich Teigamägi.

Utilitas on Tallinnas ja veel seitsmes linnas kokku ligi 170 000 majapidamist küttev ettevõte, millele kuulub kümmekond katlamaja ja kaks suurt soojuselektrijaama.

Firma tegi ka üsna ebatavalise sammu ja maksis kõigile oma firma töötajatele 50 000 eurot preemiat, tõsi, riigile läheb sellest 20 000 ja töötajad saavad kätte 30 000. Kokku sai preemiat 263 töötajat, sõltumata ametikohast. Lisaks Tallinnale on firmal töötajaid ka Maardus, Keilas, Kärdlas, Haapsalus, Raplas ja Valgas. Intervjuus Eesti Ekspressile ütles Rahu, et tegu on tänusummaga.

Utilitasega tehtud tehingut nimetas Rahu investorite kaasamiseks. Firma igapäevases töös ei muutu midagi ning ka juhtkond jääb samaks.

“Saame lihtsamini krediiti. Saame teha suuremaid asju, kui seni unistatud. Saame laieneda, vaadata piiri taha. Kasvada tugevaks Lääne energeetikaettevõtteks,” valgustas Rahu Ekspressile müügi tagamaid. “Seni ei olnud kapital meile suletud – oleme ju võtnud laenu kohalikelt pankadelt kogu aeg ja neile seda tagasi maksnud –, aga kastist välja mõtlemise võimalust seni pole olnud.”

Kristjan Rahu rääkis pikas intervjuus ka sellest, et keskkonna-, kliima- ja energeetikateemad on tänapäeva maailmas otsustavad, kuid arusaadavatel põhjustel ei ole inimesed alati nõus ka taastuv­energiaga.

“Minu isakodu asub Saaremaal Paastes, Triigi lahe ääres. Kunagi vist tahtis Endel Siff teha Soela väina tuulepargi. Olen suur taastuvenergeetika pooldaja, aga kui uudist kuulsin, hakkasin kilpe ja mõõku välja otsima,” seletab ta seda Eesti Ekspressile oma näitel. “Meretuulepargid on selgelt tulevik, aga kui nad sulle lähedale ehitatakse, eks nad ikka häirivad küll.”

Rahu lisas, et progressi vastu siiski lõputult võidelda ei saa. “Ma usun väga tugevalt, et maailm on persekursil. Kusjuures kliima ja planeedi keskkonnaalane tulevik on probleem number üks,” ütles ta.

 

Print Friendly, PDF & Email