JUHTKIRI: Lõputuna näiv sõit

Kõige paremini teab vähiraviga kaasnevaid vaevasid ja vintsutusi see inimene, kes on ise selle kurja tõvega võitlust pidanud. Juba ravi ennast on raske taluda, ent kui halvale enesetundele lisada pikk ja piinarikas sõit pealinna ning tagasi, on see kogemus palju kordi hullem.

Saartel elavatel vähipatsientidel kulub ravi saamise nimel ettevõetud sõidule kõige rohkem aega. Mis sellest, et näiteks süsti enda tegemiseks, mille pärast reis ette võetud, läheb ehk paar minutit. Ka haiglas kohapeal tuleb sageli oodata tunde ja tunde. Neilt, kes peavad kannatades aina ootama ja ootama, on kannatlikkust eeldada liig.

Kindlasti muudaks meie saartel elavate vähipatsientide olukorra kergemaks see, kui ravi saaks kodu lähedalt Kuressaare haiglast. Tõsi, selleks peaks meie haiglal olema vastav võimekus. Ehk on aga – esialgu suurhaiglate abiga – võimalik see kompetents luua?

Print Friendly, PDF & Email