Säärel tähistati kuninga kroonimise aastapäeva (1)

TEABEMATERJAL KUNINGRIIGIST: Hannela Heinmaa ja Mart Puusepp löövad mõlemad kaasa Torgu kuningriigi tegemistes.
Aare Laine

Laupäeva pärastlõunal tähistati Sääre tuletornilinnakus Torgu kuninga Kirill I kroonimise XXVI aastapäeva.Kuningas Kirill I pöördumise oma alamatele luges ette kuningriigi vardja Kaupo Vipp.

Kirjas sõrulastele toonitas Kirill I: “Tuleb kokku hoida. Asjad selgeks rääkida ja siis ühine arvamus maksma panna. Kui aga Saaremaa sellest ei taha hoolida, siis võtame labidad kätte ja teeme Salme väina õige suureks.”

Kaupo Vipp, kes on ka Torgu osavallakogu esimees, meenutas avakõnes kuningriigi tekkelugu, rõhutades seejuures, et tänavu möödus 25 aastat päevast (24. juuni 1993), mil emiteeriti Torgu kuningriigi esimene raha, münt, mis sai nimeks kirill.

Kuningriigi rahade emissioonidest ja aumärkidest andis ülevaate rahapaja ülem, Mart Puusepp, Ohessaare panga direktor – nagu vardja teda nimetas, kuna ülema maakodu asub Ohessaare pangal.Oma ettekandes ütles Mart Puusepp, et kuningriigi mündid on kogujate hulgas väga populaarsed. Venemaa kollektsionääride kogudes on hulk võltsitud Torgu kuningriigi münte.

Eldur Seegel on koostanud ajaleheartiklite ja teabekirjanduse baasil mitu ajaloolist ülevaadet Sõrvemaast. Neist värskeim on “100 Taga-Sõrvega seotud isikut viimase saja aasta jooksul”.

Vardja Vipp tunnustas kuningriigi 25. aastapäevaks välja antud ordeniga kuningas Kirillist portree maalinud Kerli Tamjärve, rahapaja ülemat Mart Puuseppa, aktiivset kuningriiklast Annika Preid ja kunagise maavalitsuse ametnikku Leo Filippovit.

Print Friendly, PDF & Email