Kinnitatud turvavöö bussis võib päästa elu

Rainer Amur

“Kui reisija ei kinnita turvavööd ning buss satub liiklusõnnetusse, siis ei vastuta reisija tervisekahjustuse või surma eest mitte bussijuht, kes õnnetuse põhjustas, vaid reisija, kes ei pannud kinni turvavööd,” kirjutab Saare maakonna siseturvalisuse nõukogu liige Rainer Amur.

On detsembrikuu keskpaik. Just on maha sadanud esimene lumi ning termomeeter näitab –5 kraadi. Päevast valgust jätkub ainult mõneks tunniks.

Teedel jookseb palju metsloomi. Saaremaa lapsed, kes sõidavad bussiga küladest ja alevikest suurematesse keskustesse kooli, liiguvad peamiselt pimedas. Lapsevanemad – kas te olete oma lastele õpetanud, et bussis tuleb samuti kinnitada turvavöö?

Kas te ise olete lastele eeskujuks ja kinnitate bussis turvavöö? Kui ei ole, siis on viimane aeg see õpetus ette võtta, sest see võib päästa teie lapse ja teie enda elu.

Talvistes liiklusoludes on liiklusõnnetusse sattumise oht suur ning turvavöö kinnitamata jätmine sellises olukorras võib tuua väga kurbi tagajärgi. Kui aga õnnetus on juba juhtunud ning turvavöö ei olnud kinnitatud, saab süüdistada ainult iseennast. Seega parem karta kui kahetseda.

Vanast harjumusest on raske vabaneda

Turvavööde mittekinnitamine bussides ei ole mingi uus probleem, vaid sellel on pikem ajalugu. Vanasti liikusid meie teedel bussid, millele polnudki turvavöösid ette nähtud, mistõttu ei tulnud kellelegi pähe, et see võiks kuidagi ohtlik olla. See oli tavaline.

Kui aga kasutusele võeti bussid, milles turvavööd olid olemas, ei suutnud inimesed oma vanadest harjumustest vabaneda ning turvavöid lihtsalt ei kinnitatud. Neid topiti rohkem istme vahele, et need ei segaks mugavalt istumist.

Kui inimestel on aastate jooksul aga mingi kindel harjumus tekkinud, siis ümberharjumine on üsna vaevaline töö, mis on probleemiks ka veel praegu, 2018. aastal. Nimelt kontrollis politsei märtsis 2018 Harjumaal 27 bussi ning ainult ühes bussis olid inimestel turvavööd kinnitatud. Suhteliselt mõtlemapanev number.

Me kõik tahame elada turvalises elukeskkonnas. Saaremaa on kõige turvalisem maakond Eestis, kuid turvalisus ei tulene pelgalt kuritegevuse mahust või politsei tegevusest, vaid turvalisus on midagi hoopis laiemat, mis kohustab meid kõiki turvalisuse nimel pingutama. See on meie kõigi kohustus enda ja kõigi teiste ees.

Turvalisus on ka see, et me õpetame oma lastele kinnitama turvavööd autos ja bussis, kasutama helkurit, kandma jalgrattaga sõites kiivrit jne ning mis kõige olulisem – me näitame ka ise lastele eeskuju.

Miks peaks laps meid kuulama, kui me ise ei kinnita bussis või autos turvavööd? Ega ta siis kuulagi, vaid ta peegeldab täpselt seda, kuidas täiskasvanud käituvad.

Mitte keegi meist ei tea aga  tulevikku. Kuidas te tunnete ennast siis, kui te ei ole oma lapsele õpetanud turvavöö kinnitamist bussis ning panete oma lapse hommikul bussile, mis teeb kooli sõites avarii? Alguses on šokk, teadmatus ja hirm.

Kui lapsel on turvavöö kinnitatud, siis on tõenäosus, et tal ei ole vigastusi, oluliselt suurem kui kinnitamata turvavöö puhul ning kuuldes uudist õnnetusest, saate olla palju rahulikumad.

Tõenäosus õnnetusse sattuda on alati

2013. aastal juhtus Harjumaal Padise vallas liiklusõnnetus, kus bussijuht kaotas talvistes teeoludes kurvis bussi üle juhitavuse ja buss paiskus kraavi külili. Hukkus bussis viibinud reisija, kuna tal ei olnud turvavöö kinnitatud.

Oleks tal olnud turvavöö kinnitatud, oleks ta istme külge kinni jäänud ning ilmselt poleks üldse vigastada saanudki, kuid kuna ei olnud turvavööga kinnitatud, siis kukkus ta toolist välja peaga vastu bussi detaile ning suri.

Sarnased teeolud on talvisel ajal ka Saaremaal. Samuti peame siin palju arvestama metsloomadega, sest iganädalaselt juhtub mõni liiklusõnnetus seoses metsloomade teele tulekuga.

Seega on tõenäosus liiklusõnnetusse sattuda alati olemas ning kinnitatud turvavöö on kõige lihtsam vahend rasketest tagajärgedest pääsemiseks.

Liiklusseaduse järgi peab reisija alati turvavöö nõuetekohaselt kinnitama, kui turvavöö on olemas.

See tähendab aga seda, et kui reisija ei kinnita turvavööd ja buss satub liiklusõnnetusse, siis ei vastuta reisija tervisekahjustuse või surma eest mitte bussijuht, kes õnnetuse põhjustas, vaid reisija, kes ei pannud kinni turvavööd.

Seega on turvalisuse tagamine meie kõigi kätes. Märkame rohkem üksteist. Aitame rohkem üksteist.

Palun õpetage oma lastele turvavööde kinnitamist ka bussides, pange alati ka ise turvavöö peale ja kui te näete kedagi bussis, kellel pole turvavöö kinnitatud, siis öelge sellele inimesele, et ta oma turvavöö kinnitaks. Niimoodi saame me kõik kaasa aidata turvalise Saaremaa hoidmisele.

 

Print Friendly, PDF & Email