Uus raamat avab Vigala Sassi inimliku poole

Kirjastus Hea Lugu ilmutas hiljuti Sirje Presnali raamatu “Ikkagi inimene. Vigala Sassi elu ja surm”.

Vigala Sass oli haruldane kombinatsioon kaasasaadud ja väljaarendatud ülitundlikkusest, määratust töövõimest, tahte- ja sihikindlusest ning kompromissitust aususest. Just need omadused tegid kesiste edueeldustega lastekodupoisist Suure Teadmamehe, iseloomustab raamatu autor oma teose peategelast.

Samas möönab ta, et millised iganes olid mälestused, ükskõik kui kõrgelt hinnati Sassi selgeltnägemisvõimeid, loodustunnetust, inimeste lugemise oskust, teadustööd või isegi sportlikke saavutusi, enamjaolt sai jutuajamine kokku võetud mõttega: Sass oli kahtlemata eriline ja erakordne inimene, kuid siiski ainult inimene. Haavatav, oma veidruste ja vigadega ja mõnikord ekslik. Just sellepärast on raamatul ka selline pealkiri – “Ikkagi inimene”.

 

Print Friendly, PDF & Email