Mardipäevatuul linnuse veskit käima ei löönud (2)

TUULIKU HINGEELUST: Veskimees Jaanus Tahk pajatas huvilistele tuulikute ajaloost ja ehituslikest eripäradest.
MAANUS MASING

Kuressaare tuulikus ja kindluses õpetati mardipäeval huvilistele leivategu ja mardikombeid. Tuuliku tiivad sel päeval aga hoogu üles ei võtnud.

Saaremaa muuseum korraldas Kuressaare kindluses ja tuulikus mardipäevaürituse, kus võis tutvuda tuuliku tööpõhimõtetega ning õppida leivategu ja mardikombeid.

Tuuliku tööpõhimõtteid tutvustas külastajatele veskimees Jaanus Tahk, kes näitas ka, kuidas viljast jahu saab.

Tuuliku tiibu siiski käima panna ei saanud, kuna nappis lihtsalt tuult. “Nii tuulevaikset ilma, nagu laupäeval oli, tavaliselt sügiseti ei kohtagi,” nentis muuseumi juhatuse liige Rita Valge. Üritus läks aga sellest hoolimata tema kinnitusel igati korda. Jaanus Tahk rääkis muu hulgas tuulikute ajaloost ja ehituslikest eripäradest. “Inimesed said tuulikusse sisse kaeda ja oma silmaga kogu tuuliku mehhanismi vaadata,” rääkis Valge.

Lossis toimus aga leivameister Annika Prei eesvedamisel leivategu. Lapsed said seal Rita Valge sõnul tainast segada ja ahjusooja leiba maitsta. Kõrvalruumis tutvustas Mari Lepik mardikombeid, näitas maske ja õpetas neid ise tegema. “Üheskoos lauldi mardipäeva laule ja mängiti mänge,” ütles Valge, kelle sõnul võttis üritustest osa ligi 100 inimest. “Oli väga meeleolukas päev.”

Mis veel Kuressaare kindluse tuulikusse puutub, siis avati see tänavu 10. augustil. Tuulik taastati Saaremaa muuseumi, Tuulikute Meistrikoja ja Altia Eesti AS-i ühisprojekti raames vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks.

Kuressaare tuulik on üks kuuest tuulikust, mis sai uue elu Altia Eesti AS-i ja selle kaubamärgi Saaremaa Vodka toel. Ettevõte on alates 2013. aastast toetanud Saaremaa sümboliks peetavate tuulikute taastamist ja eksponeerimist pärandkultuuri tutvustavate turismiobjektidena.

Print Friendly, PDF & Email