Meelis Kubits: pehme jõud, mu arm! Ülestunnistus

Oma esimese arvamusloo „Ettevõtjad lahkuvad Eestist“ avaldasin 13. novembril, 2008 aastal Eesti Ekspressis. Kahe nädala pärast saab sellest debüüdist kümme aastat. Avaliku hoovõtuga läks pikalt aega, sest lisaks enda arvates professionaalsele tagaplaanil olemise vajadusele, takistas varem arvamust avaldamast suisa füüsiliselt ebameeldiv pelgus, olgugi et anonüümse, kuid siiski tagasiside ees. Kahtlemata oli see enesekindluse, täpsemalt öeldes selle puudumise küsimus.

Alles oluliselt hiljem, 2012 aastal, kui tegelesime parajasti meie mittetulundusühingus Boriss Jeltsini mälestuse jäädvustamisega ja ajakirjanduses läks hetkeks kuumaks, ütles mulle Indrek Neivelt, „sa ei pea kõigile meeldima“. Ei pea tõesti. Lihtne mõte, aga tuleb vaid läbi isikliku kogemuse. Või siis austustväärt mõte tundmatuks jääda soovivalt sõbralt: „pole mõtet põdeda oma olematu prestiiži pärast“. Vastukaaluks on mul alati meeles, millise analüütilise meelerahuga luges Oliver Kruuda 2005-2006 aastal läbi kõik enda ja oma pere kohta käivad kommentaarid. Meenutan, et 2005. aastal toimus ränk kopteriõnnetus, mille järel ilmus online kanalites tuhandeid kommenataare stiilis „paras rikkurile“. Oliver arutles stiilis: „huvitav, miks nad niimoodi kirjutavad“ ja üritas tihti küll väga lahmivate hinnangute vahelt leida mingit kriitilist tera enda tegevuse kujundamisel. Sellist meelerahu ja tervist pole muidugi enamikule antud.

Seda 2008. aasta Eesti Ekspressi lugu alustasin viitega president Lennart Merile. „Kümmekond aastat tagasi Hansapanga konverentsi avades sõnastas president Lennart Meri ilmselt kõigi aegade enim tsiteeritud Eesti ettevõtlust puudutava mõttetera, mis kokkuvõtvalt kõlas nii: “Iga Eesti ettevõtja peab otsima oma Nokiat.”

Loe edasi: https://edasi.org/31344/meelis-kubits-pehme-joud-mu-arm-ulestunnistus/

„Ülestunnistus“ on Meelis Kubitsa poolt alates 28. oktoobrist igal nädalal jooksvalt kirjutatud ja läbi kalendriaasta ajakirjas Edasi.org avaldatav artiklite sari, mis võtab kokku tema mittetulundusliku tegevuse viimasel kümnendil. Tegemist on igas mõttes suveräänse ja omanäolise looga, mis on põhinenud kodanikualgatusel ja aidanud tutvustada kultuuridiplomaatia võimalusi ja laiendanud selle mõistet.

Print Friendly, PDF & Email