Kas Youtube´i ring või korrusmajade festival?

Eelmisel nädalal toimus Karksi-Nuias Eesti rahvamajade ühingu kultuurikonverents “Kultuur kõigile, muutuste tuules”.

Osalejaid oli üle kogu Eesti kokku 150 inimest, saarlasi esindas 10-liikmeline esindus, kuhu kuulusid rahvamajade juhatajad Orissaarest, Tornimäelt, Valjalast, Sandlast, Salmelt, Taritust, Eiklast ja Astest, rahvakultuuri keskuse Saare maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember ja valla kultuuriosakonna esindajana allakirjutanu.

Avasõnades tõi kultuuriministeeriumi rahvakultuuri nõunik Eino Pedanik välja suuremad muudatused, mis kultuurimaastikku ees ootavad: rahvakultuuri keskus kolib Tallinnast Viljandisse, riiklik eelarvestamine viiakse tegumipõhiseks, kõik tegevused nimetatakse ümber teenusteks ja algatatakse kultuuriteenuste hindamise protsess. Samuti valmistatakse ette tulevast kultuurikonverentsi Balti ühiskonverentsina.

Konverentsi viie teemapaneeli juhid kaasasid arutellu noori, erivajadustega inimesi ja ettevõtjaid. Päevajuht Anzori Barkalaja sõnul vajavad kohalikud kultuurikorraldajad kindlust, oskusi ja teadmisi, et suuta mitmetasandiliselt kiiresti muutuva maailmaga suhestuda.

Haldusreformi-järgselt on Eestis 79 omavalitsust, kus kaugeltki igal pool ei pöörata kultuuri valdkonnale nii suurt tähelepanu kui meil siin Saaremaal. Mõnes omavalitsuses ei ole isegi kultuuritöö ametikohta. Tegevus on delegeeritud erinevalt, kas arenduskeskustele või omavalitsusliitudele.

Mõtlemapanev oli ettekanne “Kultuur digitihedas maailmas”, kus youtuberid Lauri Pedaja ja Martti Hallik esitlesid vajaduspõhise meedia tekke tagamaid. “Digikultuuri saab teha just seal, kus sa hetkel oled, see on ehe, lihvimata kultuur. Seda saab luua, kus iganes sa soovid või asud. Olemasolev lineaarne meedia on igav ja aeglane, noored tahavad kõike kohe ja praegu. Tulge kanalisse TULD!” rääkisid noored sotsiaalmeedia kangelased.

Sotsiaalmeedia on andnud inimesele vabaduse olla tema ise. See võlub paljusid, kel püünele pääsemise soov. Kuid kas on ikka õige, et sotsiaalmeedia sisu võib tekitada igaüks, aga vastutavad ainult need, kes tarbivad? Kas uus põlvkond on ikka piisavalt vastutustundlik kultuuri kestma jäämise suhtes? Või tekib uus kultuurikiht?

Kuidas sobituda homsesse ühiskonda, kui tehnoloogia on kõikjale imbunud või millist rolli hakkab kultuur mängima kümne aasta pärast? Kultuuri tegemise ja tarbimise platvorm on peagi muutumas, on oluline, et ei tekiks mahajääja tunnet.

Olles justkui ääremaal, on Saaremaal piirkondade kultuurielu siiski märkimisväärselt mitmekülgne. Mõnikord tekib tunne, et on lausa üleküllastus üritustest. Meie oma traditsioonilised üritused ja rahvakultuuri üritused kantakse edasi ikka inimeselt inimesele, seega ei ole vaja välja mõelda ei korrusmajade festivali ega Youtube´i ringi, et saare kultuur püsima jääks. Meil siin saarel on ikka hea elu ja kõik on nii hästi!

Anneli Teppo-Toost,
Saaremaa valla kultuuritööspetsialist

Print Friendly, PDF & Email